ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν: Η Τουρκία θα απαντά στις προκλήσεις στο πεδίο των μαχών

Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν: Η Τουρκία θα απαντά στις προκλήσεις στο πεδίο των μαχών

Σε νέα προκλητική δήλωση προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων του τουρκικού Διυλιστηρίου Αιγαίου SOCAR (STAR) στην Σμύρνη- Από... κοντά και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας: «To Barbaros θα παραμείνει για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα»

Λίγο μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε για τα εγκαίνια του διυλιστηρίου, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο βήμα της Τουρκίας στην προσπάθεια της να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, μειώνοντας τις εισαγωγές πετρελαίου, δήλωσε με έμφαση:

«Λυπούμαστε για τις πρωτοβουλίες εκείνων που προσπαθούν να επιβάλλουν μονομερώς τετελεσμένα σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν καθώς θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο και στο πεδίο των μαχών και σε διπλωματικό επίπεδο», σύμφωνα με το haberler.com.

«Το ερευνητικό μας πλοίο Barbaros θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Διαβάστε περισσότερα για τη στάση των Τούρκων υπουργών στο θέμα του Barbaros ΕΔΩ

Την ίδια στιγμή, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο γενικού δερβέναγα στα κοιτάσμα υδρογονανθράκων, που βρίσκονται στο λεγόμενο «ενεργειακό μονοπάτι» ανάμεσα στο Καστελλόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Επί της ουσίας, το καθεστώς Ερντογάν, μοιάζει να επιδίδεται σε μια τακτική φθηνού εντυπωσιασμού, αγνοώντας επιδεικτικά το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητώντας κάθε έννοια και συμφωνία που αφορά στο Διεθνές Δίκαιο.

Πού το πάει η Τουρκία;

Ο ένας στόχος της Άγκυρας είναι στα όρια του Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα) και ο άλλος στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα 5, 6, 7 με στόχο να υφαρπάξουν με το «έτσι θέλω» θαλάσσιες περιοχές που φυσικά δεν τους ανήκουν.

Το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» κινείται τις τελευταίες ημέρες δυστικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο σημείο που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Πρόκειται για την περιοχή – «φιλέτο» νοτίως του Κατσελλόριζου, την οποία επιθυμεί διακαώς ο «σουλτάνος» και το καθεστώς του.

Ο Ερντογάν δεν θέλει μόνο μερίδιο και μάλιστα μεγάλο στην «πίτα» των υδρογονανθράκων αλλά, επιδιώκει να διαλύσει πάση θυσία την συμμαχία της Ελλάδος με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διότι αυτή «στραγγαλίζει» τη χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εικόνα που εκπέμπεται από τη περιοχή δυτικά της Κύπρου, παραπέμπει σε κλιμάκωση της έντασης με ευθύνη της Τουρκίας. Εδώ και αρκετές ώρες, η Άγκυρα έχει στείλει στην περιοχή που πλέει το BARBAROS, τέσσερις μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια.

Η προειδοποίηση της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος»

Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί στην περιοχή μία μονάδα, τη φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», αλλά πολύ κοντά βρίσκονται τέσσερα Αμερικανικά πολεμικά πλοία! Συνεπώς οι Τούρκοι έχουν κάθε λόγο να είναι νευρικοί.

Η ελληνική φρεγάτα μάλιστα, έστειλε χθες το πρώτο σήμα, με τους Τούρκους να αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν περιθώρια. Η διοίκηση της φρεγάτας κάλεσε το Barbaros να απομακρυνθεί και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης και πιθανότατα κατόπιν εντολών από την τουρκική πλευρά, το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε.

ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: «RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα»

Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Barbaros: «Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.»

Το Barbaros τελικά βλέποντας την Ελληνική φρεγάτα και την ετοιμότητα που έδειξε εξ αρχής το πλήρωμα της, αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φρεγάτες του Ελληνικού Στόλου, μαζί με ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα σαν αστακοί, έχουν πάρει θέσεις στο Αιγαίο και περιμένουν το στίγμα που θα τους δοθεί για να κινηθούν ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα, απέναντι στο σκηνικό έντασης που προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι και κατ’ εντολήν τους ταυτόχρονα και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως και Ανατολικά της Κρήτης ήδη βρίσκονται stand by μονάδες επιφάνειας του Ελληνικού πολεμικού στόλου κι έχουν πάρει ήδη σαφέστατες εντολές από το Αρχηγείο Στόλου και την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.