Επεισόδια Πολυτεχνείο: Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από τη μάχη της Πατησίων

Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας –…

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη: Φωτιές, οδοφράγματα και μολότοφ έξω από το ΑΠΘ (vids+pics)

Κουκουλοφόροι έσπασαν θρανία, έβαλαν φωτιές και έστησαν…

Γερμανός άφησε «παγωτό» τον Τσίπρα: «Ήρθατε εδώ για να δείτε κάτι πιο γ@μ...νο από την Ελλάδα;»

Αντιμέτωπος με την πιο άβολη ερώτηση που…

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι αφού έβγαλαν «ανίκανο» τον πατέρα τους τώρα βλέπουν αρπαχτικά

Το δικαστικό θρίλερ μεταξύ των αδερφών Αγγελόπουλου…

Σεισμός στην Ηλεία

Σεισμική δόνηση ανησύχησε τους κατοίκους της Ηλείας…

Γιατί ο κινεζικός στρατός στέλνει «κρυφά» χιλιάδες επιστήμονες σε δυτικά πανεπιστήμια;

Γιατί ο κινεζικός στρατός στέλνει «κρυφά» χιλιάδες επιστήμονες σε δυτικά πανεπιστήμια;

Η Κίνα έχει στείλει σε δυτικά πανεπιστήμια χιλιάδες επιστήμονες, οι οποίοι έχουν κρυφές σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της, προκειμένου να δημιουργήσει ένα δίκτυο ερευνητικών συνεργασιών με απώτερο στόχο να ενισχύσει τις τεχνολογικές δυνατότητες του στρατού της.

Περίπου 2.500 ερευνητές από στρατιωτικά κινεζικά πανεπιστήμια έχουν κατά την τελευταία δεκαετία περάσει χρόνο σε ξένα πανεπιστήμια, ιδίως σε αμερικανικά και βρετανικά, πολλοί από αυτούς αποκρύπτοντας τις στρατιωτικές διασυνδέσεις τους, αναφέρει μια νέα έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI), το οποίο συνδέεται με το υπουργείο 'Αμυνας της Αυστραλίας, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Οι Κινέζοι έχουν ως βασικό στόχο τα λεγόμενα «Πέντε Μάτια», δηλαδή τις τέσσερις αγγλόφωνες χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε θέματα κατασκοπείας και ανταλλαγής πληροφοριών (Βρετανία, Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία, Καναδάς). Κατά την τελευταία πενταετία, Κινέζοι ερευνητές που έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό, έχουν κάνει περισσότερες κοινές επιστημονικές δημοσιεύσεις με Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η νέα έκθεση αναμένεται να πυροδοτήσει τη συζήτηση στις δυτικές χώρες σχετικά με το αν και πώς πρέπει να περιορίσουν την εξαγωγή στην Κίνα υψηλών τεχνολογιών με δυνητικές στρατιωτικές εφαρμογές.

Οι επιστήμονες που ο κινεζικός στρατός στέλνει στο εξωτερικό, δεν έχουν σχέσεις με στρατιωτικούς στις χώρες που τους φιλοξενούν, αλλά εστιάζονται στο να συλλέξουν γνώσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν στη συνέχεια από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Η πληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία πλοήγησης και η αεροδιαστημική είναι ανάμεσα σε αυτές τις τεχνολογίες υψηλού ενδιαφέροντος. Συχνά Κινέζοι ερευνητές φροντίζουν να κάνουν το διδακτορικό τους στα δυτικά πανεπιστήμια ή να αναπτύσσουν ερευνητικές συνεργασίες με δυτικούς ακαδημαϊκούς πάνω σε τέτοια επιστημονικά-τεχνολογικά πεδία.