ΚΟΣΜΟΣ

Γιοχάνες Χαν: Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Γιοχάνες Χαν: Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Δεν τους θέλουν οι Ευρωπαίοι - Οπισθοδρόμηση της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

Τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία προτείνει ο αρμόδιος για την Διεύρυνση Επίτροπος και αντιπροτείνει την «στρατηγική εταιρική σχέση» ως πιο ειλικρινή και «τίμια» σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Μακροπρόθεσμα, θα ήταν πιο τίμιο η Τουρκία και η ΕΕ να ακολουθήσουν μια νέα κατεύθυνση και να τερματίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιοχάνες Χαν στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, υποστηρίζοντας ότι όσο οι δύο πλευρές επιμένουν στις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις για την ένταξη, που άνοιξαν το 2005, αποκλείουν μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Ο Γερμανός Επίτροπος έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αποφασίσουν τι τελικά θα γίνει. Προς το παρόν, αναγνωρίζει, δεν φαίνεται η πλειονότητα των μελών να θέλει τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν επανειλημμένα εκφράσει έντονη ανησυχία για την οπισθοδρόμηση της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

Όσον αφορά στην στρατηγική εταιρική σχέση, εξηγεί πως εάν τελικά αυτή η λύση προκριθεί, η σχέση θα πρέπει να είναι σαφώς ορισμένη, να παίρνει υπόψη της τα συμφέροντα των δύο πλευρών και τις επιλογές που έχει η Άγκυρα στη διάθεσή της. Aυτή θα μπορούσε να προβλέπει μεταξύ άλλων αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.- Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Απομονωμένος ο Ερντογάν από το ενεργειακό παιχνίδι – Μάζεψε αρον αρον καλώδια το Barbaros

Ρoή Ειδήσεων