ΚΟΣΜΟΣ

Νέος συναγερμός στην Ισπανία: Εκκενώθηκε και ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Μαδρίτη

Νέος συναγερμός στην Ισπανία: Εκκενώθηκε και ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Μαδρίτη

Την ίδια στιγμή που η αστυνομία της Καταλονίας ανακοίνωσε σήμερα 7 Νοεμβρίου μέσω Twitter ότι έκλεισε δύο σιδηροδρομικές γραμμές στον σταθμό Σαντς ντε Μπαρτσελόνα, τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρκελώνης μετά την κινητοποίηση ομάδας πυροτεχνουργών, ηισπανική εταιρία σιδηροδρόμων Renfe επίσης ανακοίνωσε ότι εκκενώνεται ο σταθμός Ατότσα της Μαδρίτης, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Λίγο αργότερτα έγινε γνωστό ότι το περιστατικό αποδείχτηκε ότι οφείλετο σε εσφαλμένο συναγερμό.

Πάντως η αστυνομία δεν έχει δώσει καμιά διευκρίνιση για την εκκένωση του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού σταθμού της Μαδρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον σταθμό Ατότσα είχε γίνει η βομβιστική επίθεση τον Μάρτιο του 2004 στην οποία 193 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και 2.000 είχαν τραυματιστεί, στη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει σημειωθεί στην Ισπανία. Σύμφωνα με την αστυνομία, δράστες της επίθεσης ήταν ένοπλοι ισλαμιστές που εμπνέονταν από τη δράση της Αλ Κάιντα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βαρκελώνη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «διενεργούμε ελέγχους στις γραμμές τραίνων υψηλής ταχύτητας στον σταθμό, σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας. Δύο αμαξοστοιχίες στις τροχιές 3 και 4 έχουν εκκενωθεί. Η ομάδα TEDAX έχει κινητοποιηθεί».

«Λάβαμε ειδοποίηση γύρω στις 08:00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας). Η υπηρεσία ασφαλείας της σιδηροδρομικής εταιρίας Adif εντόπισε με σκάνερ ένα αντικείμενο που μοιάζει με πιθανό εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε βαλίτσα. Συνεχίζουμε τους ελέγχους», ανακοίνωσε η αστυνομία μέσω Twitter.

Πάντως, ως προς το περιστατικό στη Βαρκελώνη, λίγες ώρες αργότερα η εταιρία των ισπανικών σιδηροδρόμων Adif ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον σταθμό Μπαρτσελόνα Σαντς. Οι αμαξοστοιχίες είναι και πάλι στις τροχιές και τα δρομολόγια διεξάγονται κανονικά στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρκελώνης. Η αστυνομία της Καταλονίας έχει αναπτύξει ομάδα πυροτεχνουργών στον σταθμό μετά τον εντοπισμό συσκευής κατά τη διάρκεια ελέγχου ασφαλείας και διενεργεί περαιτέρω ελέγχους.