ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό επεισόδιο Μόσχας – Βιέννης: Αυστριακός αξιωματικός κατάσκοπος της Μόσχας;

Διπλωματικό επεισόδιο Μόσχας – Βιέννης: Αυστριακός αξιωματικός κατάσκοπος της Μόσχας;

Οι αυστριακές Αρχές ανέκριναν πρόσφατα αξιωματικό του αυστριακού στρατού που θεωρείται ύποπτος για επί δεκαετίες κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας και ζήτησαν εξηγήσεις από τη Μόσχα, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, η οποία χόρεψε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον γάμο της τον Αύγουστο, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι της στη Μόσχα εξαιτίας της υπόθεσης, που αφορά αυστριακό συνταγματάρχη, σήμερα εν αποστρατεία, οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες του οποίου πιστεύεται ότι ξεκίνησαν τη δεκαετία του '90 και συνεχίσθηκαν μέχρι τον περασμένο χρόνο.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στους εισαγγελείς, ανακοίνωσαν ο αυστριακός καγκελάριος και ο υπουργός Άμυνας, Μάριο Κούνασεκ.

Οι τομείς ενδιαφέροντος του αυστριακού αξιωματικού ήταν τα οπλικά συστήματα και η μετανάστευση, δήλωσε ο Κούνασεκ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η υπόθεση αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Χωρίς να κατονομάσει τον ύποπτο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εάν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, τέτοιες υποθέσεις... δεν βελτιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».