ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτη ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Έτριβαν τα μάτια τους με αυτό που βρήκαν μέσα σε σαρκοφάγους (vid)

Απίστευτη ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Έτριβαν τα μάτια τους με αυτό που βρήκαν μέσα σε σαρκοφάγους (vid)

Στο φως σπάνιες μούμιες και αγάλματα έφερε ανασκαφή στην Αίγυπτο.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δεκάδες μούμιες γατιών και μια εξαιρετικά σπάνια συλλογή μουμιοποιημένων σκαραβαίων, μέσα σε επτά σαρκοφάγους ηλικίας άνω των 6.000 ετών, στην άκρη του πυραμιδικού συγκροτήματος της νεκρόπολης Σακκάρα, νότια του Καΐρου.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Καλέντ ελ Ανάνι ανακοίνωσε τη σημαντική αυτή ανακάλυψη που έγινε από αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που άρχισαν τον Απρίλιο.

«Τρεις από τις σαρκοφάγους που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για γάτες», σημείωσε, ενώ μια από τις υπόλοιπες τέσσερις, ανάμεσά τους και μία που ανήκε στον Κούφου – Ιμάτ, υπεύθυνο του παλατιού των Φαραώ, δεν είχε ανοιχτεί ποτέ.

Η συγκεκριμένη σαρκοφάγος χρονολογείται στην Πέμπτη Δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου.

Αυτό ωστόσο που καθιστά εξαιρετικά ασυνήθιστο τον τάφο είναι το γεγονός ότι η πρόσοψη και η πόρτα του είναι άθικτες, πράγμα που σημαίνει ότι το περιεχόμενό του μπορεί να έχει παραμείνει ανέγγιχτο, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Γιούσεφ, διευθυντή της ανασκαφής στη Σακκάρα.

Οι ειδικοί σκοπεύουν πλέον να εξερευνήσουν τα περιεχόμενά του τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο Μοσταφά Γουαζίρι, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ανέφερε από την πλευρά του ότι η αποστολή έφερε στο φως και τις πρώτες μούμιες σκαραβαίων που βρέθηκαν στην περιοχή.

Δυο τέτοιες μούμιες βρέθηκαν μέσα σε μια ορθογώνια σαρκοφάγο ασβεστόλιθου με θολωτό κάλυμμα, το οποίο είναι διακοσμημένο με τρεις σκαραβαίους, ζωγραφισμένους με μαύρο χρώμα.

Μια άλλη συλλογή από μούμιες σκαραβαίων βρέθηκε μέσα σε μια μικρότερη σαρκοφάγο.

Εκτός από τις δεκάδες μούμιες γάτας που ανακαλύφθηκαν, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης και 100 ξύλινα, επιχρυσωμένα αγάλματα γατών, αλλά και ένα χάλκινο ομοίωμα, αφιερωμένο στη θεά-γάτα Μπαστέτ.

Η ανακάλυψη, αν και σπάνια, δεν πρέπει πάντως να προκαλεί εντύπωση, καθώς οι γάτες κατείχαν μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ οι μούμιες τους τοποθετούνταν σε ταφικά συγκροτήματα ως θρησκευτικές προσφορές. Λατρεύονταν επειδή σκότωναν δηλητηριώδη φίδια και προστατεύονταν από τους Φαραώ, τουλάχιστον από την πρώτη Βασιλική Δυναστεία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr