ΚΟΣΜΟΣ

Θεσπίστηκε 10ήμερη αργία: Θα σταματήσουν να δουλεύουν στις 26 Απριλίου και θα επιστρέψουν στις 7 Μάη

Θεσπίστηκε 10ήμερη αργία: Θα σταματήσουν να δουλεύουν στις 26 Απριλίου και θα επιστρέψουν στις 7 Μάη

Το υπουργικό συμβούλιο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ενέκρινε σήμερα 13 Νοεμβρίου νομοσχέδιο που θεσπίζει 10ήμερη «χρυσή» αργία για την αυτοκρατορική διαδοχή που έχει προγραμματιστεί την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο, η 1η Μαΐου, η ημέρα που έχει καθοριστεί προκειμένου ο πρίγκιπας διάδοχος Ναρουχίτο να ανέλθει στον αυτοκρατορικό θρόνο, θα χαρακτηριστεί εθνική αργία. Καθώς η 29η Απριλίου και το διάστημα 3-6 Μαΐου είναι ήδη επίσημες αργίες, η 30η Απριλίου και η 2α Μαΐου επίσης θα χαρακτηριστούν αργίες καθώς η ιαπωνική νομοθεσία ορίζει πως μια ημέρα της εβδομάδας που πέφτει μεταξύ δύο εθνικών εορτών αυτομάτως χαρακτηρίζεται αργία. Ως εκ τούτου, η 10ημερη αργία θα ξεκινήσει στις 27 Απριλίου, ημέρα Σάββατο, και θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα και αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο έως τις 10 Δεκεμβρίου.
Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο γνωστοποίησε την επιθυμία του να αποχωρήσει από τα καθήκοντα του και να παραδώσει το θρόνο στον πρίγκιπα διάδοχο σε σπάνιο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τον Αύγουστο 2016, επικαλούμενος τη μεγάλη ηλικία του.

Τον Ιούνιο του 2017, το ιαπωνικό κοινοβούλιο θέσπισε νομοθεσία προκειμένου να επιτραπεί στον Ακιχίτο να αποχωρήσει και να ανέβει στον θρόνο ο Ναρουχίτο.

Ο νόμος, που σχεδιάστηκε ειδικά για τον σημερινό ηγέτη, θα επιτρέψει στον Ακιχίτο να γίνει ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας που αποχωρεί από τον θρόνο εδώ και δύο αιώνες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε φέτος τον Μάρτιο διάταγμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή αποχώρησης του αυτοκράτορα Ακιχίτο στις 30 Απριλίου του 2019. Ο πρίγκιπας διάδοχος Ναρουχίτο αναμένεται να ανέλθει στον θρόνο την 1η Μαΐου του 2019.