ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μάτις δεν στηρίζει τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού - «Υπάρχει το ΝΑΤΟ»

ΗΠΑ: Ο Μάτις δεν στηρίζει τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού - «Υπάρχει το ΝΑΤΟ»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις δήλωσε την Τρίτη (13/11) ότι υπάρχει ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία της Ευρώπης και αυτός είναι το ΝΑΤΟ, τη στιγμή που Γαλλία και Γερμανία καλούν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Σε ερώτηση κατά πόσον στηρίζει τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού στρατού, ο Μάτις απάντησε στους δημοσιογράφους: «Θεωρούμε το ΝΑΤΟ ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία της Ευρώπης μέσα στην σφαίρα ασφαλείας και στηρίζουμε απόλυτα τα κράτη να κάνουν περισσότερα για να φέρουν το φορτίο».

Ο Αμερικανός υπουργός μιλούμε πριν την έναρξη μιας συνάντησης με τον Πολωνό ομόλογό του στο Πεντάγωνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τη δημιουργία ενός «αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» για την προστασία της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε προσβλητική την πρόταση Μακρόν, να συγκροτήσει η Ευρώπη τον δικό της στρατό για να προστατευθεί από ενδεχόμενους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών και σήμερα με σειρά tweets του επιτέθηκε ειρωνευόμενος τον Γάλλο πρόεδρο.

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης για το θέμα, σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε με τη σειρά της υπέρ της δημιουργίας ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού, σε ομιλία που εκφώνησε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.