ΚΟΣΜΟΣ

Ντόμινικ Ράαμπ: Ευρωσκεπτικιστής, καρατέκα, ιδιόρρυθμος και εκούσια εκτός κυβέρνησης

Ντόμινικ Ράαμπ: Ευρωσκεπτικιστής, καρατέκα, ιδιόρρυθμος και εκούσια εκτός κυβέρνησης

Εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως ένας φιλόδοξος πρώην δικηγόρος. Ένας θερμός υποστηρικτής του Brexit, ο οποίος ζητούσε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πολύ πριν από το δημοψήφισμα. Ο Ντόμινικ Ράαμπ επιθυμούσε πολύ καιρό μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο πολύ πριν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι του εμπιστευθεί το υπουργείο για το Brexit, μετά την παραίτηση του μέντορά του Ντέιβιντ Ντέιβις.

Όταν ο Ντέιβις παραιτήθηκε από το υπουργείο τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το "σχέδιο Τσέκερς" της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο Ράαμπ φάνταζε πράγματι ο ιδανικός και άμεσα διαθέσιμος αντικαταστάτης: ένας έμπειρος υφυπουργός, ο οποίος θεωρούνταν από τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις όμοιός τους.

"Ο Ντόμινικ είναι πολύ πιστός. Είναι σκληρός και με καθαρή σκέψη. Δεν μπορείς να τον φοβίσεις. Θα καμαρώνω σαν γονιός που βλέπει το παιδί του να ανοίγει τα φτερά του. Θα έδινα μάχη για εκείνον αν χρειαζόταν. Αν προορίζεται για μεγάλα πράγματα, τότε έτσι θα πρέπει να γίνει", είχε δηλώσει στην Sunday Times το 2014 ο μέντοράς του.

Ειδικευμένος στο δίκαιο επιχειρήσεων, ο 44χρονος Ράαμπ κρίθηκε ότι θα καθησύχαζε τους ανήσυχους συντηρητικούς ευρωβουλευτές γι αυτό και η τωρινή παραίτησή του συνιστά σοβαρό πλήγμα για την πρωθυπουργό.

Βουλευτής του Έσερ και Γουόλτον από το 2010, ο Ράαμπ φέρεται ότι θεωρούνταν από τις Βρυξέλλες ένα πρόσωπο με πιο δυναμική προσέγγιση, σε αντίθεση με την χαλαρή, σχεδόν laissez-faire, προσέγγιση που είχε ο προκάτοχός του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Φέρεται μάλιστα να έβλεπε θετικά το σενάριο της "καμίας συμφωνίας" για το Brexit.

Κατέβαλε προσπάθειες για να κρατήσει τους αντάρτες των Τόρις μέσα στο κόμμα, παραμένοντας πιστός στην Μέι μέχρι που κατέληξε ότι "δεν μπορεί συνειδησιακά" να στηρίξει ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο, όπως είπε, απειλούσε την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και συνέδεε την χώρα πολύ στενά με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr