ΚΟΣΜΟΣ

«Ένταλμα σύλληψης κατά της πρώην προέδρου Αρόγιο»

«Ένταλμα σύλληψης κατά της πρώην προέδρου Αρόγιο»

Ένταλμα σύλληψης κατά της πρώην προέδρου της χώρας Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο εξέδωσε σήμερα το Δικαστήριο των Φιλιππίνων με την κατηγορία της εκλογικής νοθείας, όπως ανακοίνωσε δικαστικός υπάλληλος.


Ο δικαστής Χεσούς Μουπάς του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Πασάι στη Μανίλα διέταξε τη σύλληψη της Αρόγιο λίγες ώρες μετά την επίσημη καταγγελία της Εκλογικής Επιτροπής εις βάρος της πρώην προέδρου για εκλογική νοθεία.

Συγκεκριμένα ο δικαστής καλεί «τις αρχές της τήρησης του νόμου» να οδηγήσουν την Αρόγιο και άλλους συγκατηγορούμενους της στο δικαστήριο για να δικαστούν για εκλογική δολιοφθορά, μία κατηγορία που δεν προβλέπει την καταβολή εγγύησης και τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Έρευνες διεξάγονται από τον Αύγουστο σε βάρος της Αρόγιο, για νοθεία και διαφθορά την εποχή της προεδρίας της, από το 2001 ως το 2010.

Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε εν μέσω πληροφοριών ότι η Αρόγιο και ο σύζυγός της επρόκειτο να ταξιδέψουν αργότερα σήμερα για τη Σιγκαπούρη.

Η 64χρονη πρώην πρόεδρος και ο σύζυγός της επιχείρησαν να ταξιδέψουν για τη Σιγκαπούρη την Τρίτη, αλλά εμποδίστηκαν από την υπηρεσία μετανάστευσης παρότι απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τους επέτρεπε να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Αρόγιο και οι σύμμαχοί της φέρεται ότι νόθευσαν το αποτέλεσμα των εκλογών για τη Γερουσία το 2007 ώστε να ευνοηθούν υποψήφιοι που πρόσκεινταν στην ίδια.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης εις βάρος και του πρώην προέδρου της εκλογικής επιτροπής Μπέντζαμιν Αμπάλος και ενός πρώην κυβερνήτη στις νότιες Φιλιππίνες, όπου φέρεται ότι η νοθεία ήταν ευρέως διαδεδομένη.

Σημειωτέον σε βάρος του συζύγού της δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.