ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμη για τροποποίηση των συνθηκών η Φινλανδία

Έτοιμη για τροποποίηση των συνθηκών η Φινλανδία

Έτοιμη για τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών με σκοπό την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, παρουσιάζεται η Φινλανδία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ζίρκι Κατάινεν.


«Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη διακυβέρνηση. Μέχρι σήμερα ζούσαμε καταστάσεις κατά τις οποίες ήταν πιθανό να διαπραγματευτεί κάποιος που είχε παραβιάσει τους κανόνες. Δεν μπορούμε πλέον να επιτρέψουμε μια τέτοια συμπεριφορά», ξεκαθαρίζει ο κ. Κατάινεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα La Tribune.

«Για το λόγο αυτό», σημειώνει, «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μια τροποποίηση των συνθηκών για να πετύχουμε πιο αυστηρούς κανόνες. Ο,τι μπορεί να ενισχύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική πειθαρχία είναι θετικό».

«Τα έξι ευρωπαϊκά μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία, αλλά πρέπει να πάμε πιο μακριά», εκτιμά ο Φινλανδός πρωθυπουργός ενώ θεωρεί «απαραίτητη μια μεγαλύτερη αυτοματοποίηση των κυρώσεων εναντίον εκείνων που δεν σέβονται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης». «Χρειάζονται», τονίζει, «πιο ανεξάρτητοι Ευρωπαίοι Επίτροποι που θα μπορέσουν να ελέγχουν στενότερα την αυστηρή τήρηση των κανόνων. Είμαστε υπέρ μιας ισχυρής (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής, υπέρ μιας Επιτροπής η οποία θα μπορέσει να σεβαστεί τους κανόνες».