ΚΟΣΜΟΣ

Κακός χαμός με την εκλογή του νέου αρχηγού της Ιντερπόλ: «Έξωθεν πιέσεις» καταγγέλλει η Ρωσία (Vids)

Κακός χαμός με την εκλογή του νέου αρχηγού της Ιντερπόλ: «Έξωθεν πιέσεις» καταγγέλλει η Ρωσία (Vids)

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Τζονγκ-γιάνγκ εξελέγη σήμερα 21 Νοεμβρίου νέος επικεφαλής της Interpolγια μια διετή θητεία επικρατώντας του Ρώσου στρατηγού Αλεξάντρ Προκοπτσούκ, η υποψηφιότητα του οποίου είχε δημιουργήσει ανησυχίες στη Δύση για τον κίνδυνο να υπάρξει ανάμιξη του Κρεμλίνου στην εκλογή.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι σαφής έξωθεν πίεση ασκήθηκε στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου επικεφαλής της Interpol, όμως δεν βλέπει οποιουσδήποτε παράγοντες που θα καθιστούσαν αθέμιτη την εκλογή, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι χώρες μέλη του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού, που συναντήθηκαν στο Ντουμπάι για το ετήσιο συνέδριό τους, εξέλεξαν τον Κιμ για να διαδεχτεί τον Κινέζο Μενγκ Χονγκγουέι, ο οποίος εξαφανίστηκε τον Σεπτέμβριο ενώ αργότερα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι παραιτήθηκε επειδή κατηγορήθηκε για δωροληψία.

Η Interpol, ο ρόλος της οποίας είναι να διευκολύνει τη συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις των χωρών, ανέφερε στο Twitter ότι ο Κιμ, ο οποίος ασκούσε καθήκοντα προέδρου, εξελέγη για μια διετή θητεία. Η προεδρία της Interpol είναι ουσιαστικά ένας τυπικός ρόλος τετραετούς διάρκειας. Ο Κιμ ωστόσο θα ολοκληρώσει την θητεία του Μενγκ, που επρόκειτο να λήξει το 2020.

Ο Μενγκ παραμένει άφαντος από τότε που χάθηκαν τα ίχνη του στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κίνα, απ΄όπου και έστειλε μια επιστολή στην Interpol ανακοινώνοντας την παραίτησή του. Λίγες μέρες αργότερα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας.
«Ο κόσμος μας σήμερα αντιμετωπίζει αλλαγές χωρίς προηγούμενο που συνιστούν τεράστιες προκλήσεις για τη δημόσια ασφάλεια. Για να τις ξεπεράσουμε χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο όραμα: χρειαζόμαστε να χτίσουμε μια γέφυρα προς το μέλλον», ανέφερε ο Κιμ σε ανακοίνωσή του.

Οι καθημερινές εργασίες του Οργανισμού είναι αντικείμενο του γενικού του γραμματέα Γιούργκεν Στοκ από την Γερμανία, αλλά και η προεδρία ασκεί κάποια επιρροή. Ο Στοκ δήλωσε ότι η εκλογή του νέου προέδρου υπήρξε ελεύθερη και διαφανής.

Ο 57χρονος Κιμ εργάστηκε στην νοτιοκορεατική αστυνομία για περισσότερα από 20 χρόνια προτού συνταξιοδοτηθεί το 2015.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν συνεχάρη τον Κιμ, ο οποίος έγινε ο πρώτος Νοτιοκορεάτης που ηγείται του οργανισμού.

Χθες Τρίτη, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον Κιμ αφού μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών κατηγόρησε την Μόσχα ότι εκμεταλλεύεται τον διεθνή οργανισμό για να διευθετεί διενέξεις και για να καταστέλλει τους διαφωνούντες.

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι η δημόσια αντίθεση από ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών προς τον Ρώσο υποψήφιο συνιστά εκλογική ανάμειξη. Στην Ευρώπη, ο Γκι Φερχόφστατ, ένας πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και ευρωβουλευτής, είχε δηλώσει ότι «οι δημοκρατικές και ελεύθερες χώρες πιθανόν να χρειαστεί να δημιουργήσουν έναν παράλληλο οργανισμό» σε περίπτωση εκλογής του Προκοπτσούκ.

Τα νησιά του Ατλαντικού Βανουάτου και Κιριμπάτι έγιναν αυτή την εβδομάδα δεκτά ως χώρες μέλη της Interpol, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των χωρών μελών σε 194, ενώ απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα του Κοσόβου.