ΚΟΣΜΟΣ

Corriere della Sera: Ο Τσίπρας «συμβούλευσε» την Ιταλία να υποχωρήσει στην κόντρα με την Κομισιόν

Corriere della Sera: Ο Τσίπρας «συμβούλευσε» την Ιταλία να υποχωρήσει στην κόντρα με την Κομισιόν

Συμβουλές προς την Ιταλία να υποχωρήσει στην κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προϋπολογισμό της, έδωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τορεπορτάζ της Corriere della Sera με τίτλο: «Συμβουλές του Τσίπρα προς την Ιταλία: Σταματήστε τώρα, μετά θα είναι χειρότερα».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας προσέγγισε μερικές προσωπικότητες της Ιταλίας επειδή, ως Έλληνας πρωθυπουργός, «είχε κάποιες δικαιολογίες να παρουσιάσει και μια πρόταση να δώσει».

Όπως υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει εξηγήσεις γιατί η Ελλάδας έμεινε αμέτοχη και δεν βοήθησε τη Ρώμη στη διαμάχη της με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό.

corriere

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, καθώς θα ήμουν ο πρώτος που θα προκαλούσε υποψίες» είπε Τσίπρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μάλιστα η Corriere della Sera σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας θα θυμάται σίγουρα ότι η Ιταλία δεν έκανε τίποτα όταν προσπαθούσε απεγνωσμένα να μαλακώσει τους δρακόντειους όρους που επέβαλε η ευρωζώνη προς την Ελλάδα»

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας «έτσι, ο Τσίπρας, έχοντας επίγνωση της υποχώρησης που αυτοσχεδίασε τον Ιούλιο του 2015, αφού είχε προχωρήσει στα capital controls για να αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος, έδωσε τις εξής συμβουλές στην Ιταλία. «Θα πρέπει να κάνετε σήμερα, αυτό που θα κάνατε αύριο, εάν αντ 'αυτού έχετε μια άλλη ιδέα, όπως την αποχώρησή σας από το ευρώ, τότε καλή τύχη».

«Δεν χρειάζεται η εμπειρία ενός Έλληνα πολιτικού για να καταλάβουμε ότι αυτό είναι που χρειάζεται όχι μόνο η ιταλική κυβέρνηση αλλά και ολόκληρη η χώρα», αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η πραγματική διαπραγμάτευση δεν γίνεται ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες, όπως δεν έγινε και ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, αλλά ανάμεσα στις ιταλικές διεκδικήσεις και την πραγματική οικονομία.

«Είναι αυτό που εννοεί ο Τσίπρας όταν καλεί τους Ιταλούς να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουμε να το πράξουμε από ανάγκη όταν θα έχουν επέλθει βαρύτατες ζημίες στην ιταλική οικονομία», καταλήγει η Corriere della Sera.