ΚΟΣΜΟΣ

Συναντήθηκαν Ομπάμα- Ουέν Τζιαμπάο

Συναντήθηκαν  Ομπάμα- Ουέν Τζιαμπάο

Άμεσες απέναντι στην Κίνα ήταν οι ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδιά τους για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπως και για τα συμφέροντά τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο στο Μπαλί.


Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της ασιατικής συνόδου κορυφής στην Ινδονησία και επικεντρώθηκαν σε οικονομικά θέματα, σημείωσε ο Τομ Ντονίλον, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Μάλιστα ο Ουέν είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο ώστε να μιλήσει με τον Ομπάμα έπειτα από επίσημο δείπνο χθες στο οποίο παρακάθισαν οι δύο ηγέτες, διευκρίνισε.

Σήμερα «το πρωί είχαν μια άτυπη συνάντηση και το επίκεντρο της συνάντησης ήταν οικονομικά θέματα», προσέθεσε ο Ντονίλον, σχολιάζοντας ότι συζήτησαν πάνω σε «συγκεκριμένα ζητήματα γύρω από επιχειρηματικές πρακτικές», όπως και για τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον έλεγχο από την Κίνα της ισοτιμίας του γιουάν και την επιθυμία τους να δουν το Πεκίνο να εντάσσεται πιο αυστηρά στα διεθνή πρότυπα και τους κανόνες.

Το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας έθιξαν οι δύο ηγέτες .

Όπως σημείωσε ο Ντονίλον, οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να κάνουν το δικαστή σε εδαφικές διαφορές των χωρών στην περιοχή αυτή, αλλά επιθυμούν τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή αυτή.

«Δεν έχουμε κάποια διεκδίκηση, δεν παίρνουμε πλευρές στις διεκδικήσεις, αλλά ως παγκόσμια ναυτική δύναμη έχουμε συμφέρον να εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες ευρέως», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ντονίλον προσπάθησε να υποβαθμίσει την ύπαρξη εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες είναι στο σύνολό τους, όπως είπε, «παραγωγικές και εποικοδομητικές» .

Οι ΗΠΑ, δήλωσε, ήταν «εντελώς άμεσες με την Κίνα όσον αφορά τη στρατηγική» τους και το Πεκίνο κατανοεί ότι η Ουάσινγκτον βλέπει σοβαρά την υποστήριξη μιας πιο ενεργούς παρουσίας στην περιοχή για να βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερότητάς της και της ειρήνης.

«Οι εταίροι μας και οι σύμμαχοί μας προσβλέπουν σε μιας γι'αυτήν τη διαβεβαίωση. Θέλουν να ξέρουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο που έχουν διαδραματίσει και στο παρελθόν με σεβασμό στην ασφάλεια (...) την ισορροπία και τη σταθερότητα εδώ», σχολίασε.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να έχει άμεσες συνομιλίες με την Κίνα σε πολλά οικονομικά και λοιπά ζητήματα.

«Έχουμε μια πολύ περίπλοκη και άκρως ουσιαστική σχέση με την Κίνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε, σημειώνοντας: «Βρισκόμαστε σε μια σημαντική συζήτηση μαζί τους για οικονομικά θέματα, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι σημαντικά για την περιοχή και σημαντικά για τις ΗΠΑ» .