ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: «Με πιθανή εντολή Σαλμάν η δολοφονία Κασόγκι»

WSJ: «Με πιθανή εντολή Σαλμάν η δολοφονία Κασόγκι»

Επικαλούμενη απόρρητη έκθεση της CIA, η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στοχοποίησε προσωπικά τον Τζαμάλ Κασόγκι έως το βαθμό «της πιθανής εντολής για τον θάνατό του».

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, έστειλε τουλάχιστον 11 μηνύματα στο στενότερο σύμβουλό του Σαούντ Αλ Καχτάνι, ο οποίος φέρεται να ηγήθηκε της 15μελούς ομάδας που εκτέλεσε το δημοσιογράφο μέσα στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την έκθεση της CIA.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μηνύματα εστάλησαν λίγες ώρες πριν και μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ το περιεχόμενό τους δεν είναι γνωστό, όμως η αποστολή τους καταδεικνύει πως ο πρίγκιπας διάδοχος ήταν τουλάχιστον σε επαφή με τον πρώην στενό συνεργάτη που εμπλέκεται στη δολοφονία, παρά την άρνησή του ότι είχε γνώση της υπόθεσης.

Η έκθεση της CIA ωστόσο σημειώνει πάντως ότι δεν υπάρχει άμεση αναφορά ότι ο πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τη δολοφονία του. Ο κορυφαίος συνεργάτης του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που έχει απομακρυνθεί από την θέση του μετά την διεθνή κατακραυγή για τον Κασόγκι, συγκαταλέγεται στους 17 Σαουδάραβες στους οποίους έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δολοφονία του Κασόγκι, ο οποίος ζούσε στις ΗΠΑ, ανέκυψε ως η πλέον σοβαρή απειλή στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Σαουδική Αραβία, τουλάχιστον μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν ζητήσει από το Λευκό Οίκο να λάβει υπόψη του τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί σχετικά με τη δολοφονία του Κασόγκι στην Τουρκία και έχουν απαιτήσει να μάθουν αν ο πρίγκιπας διάδοχος γνώριζε από πριν ή είχε διατάξει τον φόνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρεί το Ριάντ σύμμαχο-κλειδί και σημαντικό αγοραστή αμερικανικού πολεμικού υλικού, έχει αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για τον πρίγκιπα.