ΚΟΣΜΟΣ

Νέο αμερικανικό «χαστούκι» σε Ερντογάν: Δεν έχουμε ανάγκη τους Τούρκους αν πάψουν να είναι σύμμαχοι

Νέο αμερικανικό «χαστούκι» σε Ερντογάν: Δεν έχουμε ανάγκη τους Τούρκους αν πάψουν να είναι σύμμαχοι

«Μη καταστρεπτικές επιπτώσεις» στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 εκτιμά το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι θα έχει ενδεχόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας, η οποία είναι μια από τις οχτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής, έχοντας επενδύσει σε αυτό συνολικά 1,25 δισ. δολάρια από το 2012.

Τη συγκεκριμένη εκτίμηση εξέφρασε η Χέιντι Γκραντ, υφυπουργός, αρμόδια σε θέματα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και για διεθνείς υποθέσεις, η οποία επικαλέστηκε την εμπιστευτική έκθεση που εκπόνησε το Πεντάγωνο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

«Ενώ θα έχει κάποιες επιπτώσεις στο πρόγραμμα των F-35, δεν νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει καμία καταστροφική επίπτωση εάν... υπάρξει μια πολιτική απόφαση ότι (η Τουρκία) δεν είναι πλέον εταίρος», υποστήριξε η κ. Γκραντ μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

F35

Επιπλέον, η Αμερικανίδα υφυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την αντικατάσταση των συνεισφορών της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 ή τις εναλλακτικές επιλογές που η κυβέρνηση Τραμπ έχει προσφέρει στην Άγκυρα. Παρόλα αυτά, εξέφρασε τον φόβο πως είναι ίσως πολύ αργά για να πειστεί η τουρκική κυβέρνηση να ματαιώσει την επερχόμενη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.



«Τα πράγματα είναι ως έχουν αυτή τη στιγμή. Αν έχουν ήδη αποφασίσει, είναι ένα κυρίαρχο έθνος - να αγοράσουν το σύστημα μιας άλλης χώρας, θα πρέπει να εργαστούμε μέσω αυτών των πολιτικών ζητημάτων».

Σχετικά με τις συνεχείς προστριβές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, η κ. Γκραντ υποστήριξε πως η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει σταθερή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα έχουμε αυτό που θεωρώ πολιτικά σκαμπανεβάσματα, αλλαγές ηγεσίας σε πολιτικό επίπεδο που μπορούν να αλλάξουν μια σχέση. Αλλά όσον αφορά τη στρατιωτική σχέση, αυτή τη στιγμή, παραμένει ισχυρή. Έχουν συνεργαστεί για τα F-35 από το 2002 και (η Τουρκία) είναι ένας σημαντικός συνεργάτης στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής».

Στις 7 Ιανουαρίου 2019, η Χέιντι Γκραντ αναμένεται να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικής Τεχνολογικής Ασφάλειας (DTSA). Η συγκεκριμένη υπηρεσία του Πενταγώνου προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι πωλήσεις όπλων σε ξένες χώρες δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ. Ως διευθύντρια της DTSA, η κ. Γκραντ εκτίμησε ότι θα παίξει έναν «ακόμα πιο ενεργό ρόλο» στις μελλοντικές εξελίξεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Τραμπ προς Ερντογάν: Δεν θέλω προβλήματα με την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως δεν θέλει προβλήματα με την πώληση των μαχητικών F-35 στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από συναντήσεις στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία δεν βλέπει να υπάρχουν θέματα στην προμήθεια των μαχητικών της Lockheed Martin παρά τις προσπάθειες του Κογκρέσου των ΗΠΑ να εμποδίσει την πώληση αυτή. Ο Τραμπ έκανε το σχόλιο αυτό στον Ερντογάν στις συνομιλίες που είχαν στη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής της G20, είπε ο Τσαβούσογλου.

Η Γερουσία των ΗΠΑ έχει ζητήσει να εμποδιστεί η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία, εκτός εάν ο Τραμπ πιστοποιήσει πως η Τουρκία δεν απειλεί το ΝΑΤΟ με την αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τη Ρωσία ή με την κράτηση πολιτών των ΗΠΑ.