ΚΟΣΜΟΣ

Το Μπαχρέιν παραδέχεται «υπερβολική βία» κατά διαδηλωτών

Το Μπαχρέιν παραδέχεται «υπερβολική βία» κατά διαδηλωτών

Κακομεταχείριση κρατουμένων και υπερβολική προσφυγή στη βία εναντίον των διαδηλωτών παραδέχθηκε η κυβέρνηση του Μπαχρέιν, σε ανακοίνωσή της.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στη χώρα τον Φεβρουάριο κυρίως από σιίτες, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Οι διαδηλωτές ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μπαχρέιν εκδόθηκε μία ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση έκθεσης ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Η ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας, που απαρτίζεται από πέντε επιφανείς νομικούς, θα δώσει στη δημοσιότητα την Τετάρτη την έκθεσή της για την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της σουνιτικής δυναστείας των αλ Χαλίφα. Από τα μέσα Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 αστυνομικοί, σύμφωνα με την επιτροπή.

«Δυστυχώς υπήρξαν περιπτώσεις χρήσης υπερβολικής βίας και κακομεταχείρισης κρατουμένων», αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Οι καταχρήσεις αυτού του είδους «γίνονται σε παραβίαση της πολιτικής της κυβέρνησης», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι «ξεκίνησαν 20 δικαστικές διώξεις κατά εμπλεκόμενων αστυνομικών».

«Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία, όλοι αυτοί που θα κριθούν υπεύθυνοι καταχρήσεων θα λογοδοτήσουν», καταλήγει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.