ΚΟΣΜΟΣ

Eκτόξευσε τη δημοτικότητα της Γκίλαρντ η επίσκεψη Ομπάμα

Eκτόξευσε τη δημοτικότητα της Γκίλαρντ η επίσκεψη Ομπάμα

Στην αύξηση της δημοτικότητας της Τζούλια Γκίλαρντ συνέβαλαν αναμφίβολα η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αυστραλία καθώς και η συμμετοχή της πρωθυπουργού της Αυστραλίας, , στις τελευταίες διεθνείς συνόδους κορυφής .


Για πρώτη φορά μάλιστα από τον περασμένο Ιανουάριο η Τζούλια Γκίλαρντ ξεπέρασε σε δημοτικότητα τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Τόνι Αμποτ σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης, που διεξήγε ο οργανισμός Newspoll, για λογαριασμό της εφημερίδας «The Australian».

Στην ερώτηση ποιον προτιμάτε για πρωθυπουργό της χώρας, η Τζούλια Γκίλαρντ συγκέντρωσε το 40% των ψήφων έναντι 35% του Τόνι Αμποτ.

Σημειωτέον στην προτελευταία σφυγμομέτρηση, που έγινε από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου, ο Τόνι Αμποτ είχε συγκεντρώσει το 40% και η πρωθυπουργός 39%.

Το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε το 30% των ψήφων πρώτης προτίμησης, σε σχέση με 32% που είχε πάρει πριν τρεις εβδομάδες, ενώ ο Συνασπισμός των συντηρητικών κομμάτων αύξησε τη δύναμή του κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από 44% σε 48%.

Κατά δύο μονάδες, από 12% σε 10%, μειώθηκε η δύναμη του κόμματος των Πράσινων επίσης , το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μετά την καταμέτρηση και των σταυρών δεύτερης προτίμησης το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 43% των ψήφων έναντι 57% που συγκεντρώνει η αντιπολίτευση.