ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και Λονδίνο συμφώνησαν στην επιστροφή δεκάδων διπλωματών που απελάθηκαν

Μόσχα και Λονδίνο συμφώνησαν στην επιστροφή δεκάδων διπλωματών που απελάθηκαν

Η επιστροφή στις υπηρεσίες τους αναμένεται ότι θα γίνει στην αρχή του 2019

Σε συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων από τους δεκάδες Ρώσους και τους Βρετανούς διπλωμάτες που απελάθηκαν μετά την υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ, κατέληξαν Μόσχα και Λονδίνο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Tass. Η επιστροφή στις υπηρεσίες τους αναμένεται ότι θα γίνει στην αρχή του 2019.

Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών προς το παρόν δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία» για την επιστροφή των διπλωματών στη Μόσχα και στο Λονδίνο «κάποια στιγμή τον Ιανουάριο» είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό αφορά όλους τους εργαζομένους, όμως τουλάχιστον το μισό προσωπικό θα επιστρέψει», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι απελάσεις έγιναν μετά την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας, στο Σάλσμπερι, στις αρχές Μαρτίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε στην απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών, καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η Ρωσία, που αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση, απέλασε σε αντίποινα αντίστοιχο αριθμό Βρετανών διπλωματών.

Σημειώνεται ότι η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο είχε ανακοινώσει, νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ότι οι βρετανικές Αρχές προσπαθούν να δημιουργήουν εχθρική εικόνα της Μόσχας, προκειμένου να πλήξουν τις σχέσεις των Ρώσων διπλωματών με το κοινό της Βρετανίας.