ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικές δηλώσεις του Γκιουλ για ΕΕ και Κύπρο

Προκλητικές δηλώσεις του Γκιουλ για ΕΕ και Κύπρο

Προκλητικές δηλώσεις για την ΕΕ και την κυπριακή προεδρία έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, λέγοντας πως «αυτή η άθλια Ένωση θα έχει μία μισή προεδρία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της ότι «η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν προκαλεί στην ΕΕ ένα εφησυχασμό από πλευράς στρατηγικής, με αποτέλεσμα να παγώνουν και αυτοί τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;», ο Γκιουλ είπε «έχετε δίκιο» και πρόσθεσε: «Στις επαφές που έχουμε με τις χώρες της ΕΕ λέμε ότι η ένταξη είναι στρατηγική μας επιλογή, αλλά υπόθεση τιμής για σας. Θα κάνουμε αισθητή την πίεσή μας. Έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν ανοίγει κανένα κεφάλαιο. Εμείς λέμε ότι αυτό συνιστά για λογαριασμό της ΕΕ απώλεια κύρους».

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλ «το 2012 μπορεί να συμβεί η μεγαλύτερη απώλεια κύρους. Σκεφτείτε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση όλων των αρχών της ΕΕ και μάλιστα με τρόπο ελλιπή και μισό. Αυτό ήταν παράδειγμα παραβίασης των κανόνων της οικογένειας. Και τώρα αυτή η μισή χώρα, αυτή η ελλιπής χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Αυτή η άθλια Ένωση (σσ εννοεί την ΕΕ) θα έχει μία μισή προεδρία».

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια στάση διαμαρτυρίας από πλευράς Τουρκίας κατά την κυπριακή προεδρία, ο Γκιουλ είπε ότι "τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και η κυβέρνηση έχουν κάνει τις αναγκαίες δηλώσεις. Εμείς θα τους καταδικάσουμε στην ανέχεια. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο δεν θα λάβουμε μέρος στις συνεδριάσεις όπου θα προεδρεύουν οι Ελληνοκύπριοι»