ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό χαστούκι στον Ερντογάν: Ο Μπόλτον πήγε στην Τουρκία και αρνήθηκε να δει τον «Σουλτάνο»

Αμερικανικό χαστούκι στον Ερντογάν: Ο Μπόλτον πήγε στην Τουρκία και αρνήθηκε να δει τον «Σουλτάνο»

Χωρίς να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε από την Τουρκία ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, σχολιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έπειτα από την ολοκλήρωση των επαφών της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εξέφρασε πρόσφατα τη δυσαρέσκειά της στον Μπόλτον για τις δηλώσεις του πριν φτάσει στην Τουρκία με τις οποίες έλεγε ότι πριν αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Κούρδων. «Εκφράσαμε την αντίδραση μας για το γεγονός ότι συγχέονται οι Κούρδοι της Συρίας με την YPG/PKK. Το θέμα της στήριξης της YPG/PKK, εξακολουθεί να παραμένει πρόβλημα για την κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιμπραχίμ Καλίν έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Τζον Μπόλτον.

Αλλά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του δημόσια ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενόσω ακόμη ο Μπόλτον βρισκόταν στην Άγκυρα. «Δεν μπορεί ποτέ η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG να είναι ο εκπρόσωπος των Κούρδων αδελφών μας. Ο Μπόλτον έκανε ένα πάρα πολύ σοβαρό λάθος. Είναι αδύνατο να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση σε αυτό το σημείο. Αν κάποιος είναι τρομοκράτης, θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «το ψέμα ότι η Τουρκία στοχοποιεί τους Κούρδους στη Συρία, είναι η πιο άθλια, επαίσχυντη, η πιο βρώμικη και ανέντιμη συκοφαντία».

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι τους προκαλούν απορία οι δηλώσεις Μπόλτον και υποστήριξε ότι είναι εσκεμμένες. «Και ο Πομπέο και ο Μπόλτον γνωρίζουν ότι το PYD δεν εκπροσωπεί τους Κούρδους και πως είναι μια τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν κατά την ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους για τη συνάντηση με Μπόλτον είπε ότι εξέτασαν αναλυτικά ποια θα είναι η δομή που θα απομείνει στην περιοχή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, τι θα απογίνουν τα βαρέα όπλα που δόθηκαν στους Κούρδους μαχητές αλλά και το μέλλον των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων. «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε η διαδικασία αποχώρησης να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο ευκαιρίας για τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι ο οδικός χάρτης για το Μανμπίτζ πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί. Ο Αμερικανός αξιωματούχος μαζί με την αντιπροσωπεία του αναχώρησε από την Τουρκία χωρίς να κάνει δηλώσεις.