ΚΟΣΜΟΣ

Εξελίξεις – θρίλερ στα Σκόπια: Λείπουν δύο ψήφοι για να «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών

Εξελίξεις – θρίλερ στα Σκόπια: Λείπουν δύο ψήφοι για να «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών

«Θρίλερ» με την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα Σκόπια -Ζυμώσεις στο παρασκήνιο για να βρει ο Ζάεφ τους 80 βουλευτές - Του λείπουν δύο ψήφοι

Συνεχίστηκε σε τεταμένο κλίμα χθες το απόγευμα 10 Ιανουαρίου η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος των Σκοπίων που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σήμερα 11 Ιανουαρίου η έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Σκοπίων καθυστερεί, καθώς η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει τελικά στις 15:00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με αυτά, η καθυστέρηση οφείλεται σε συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα ο Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA», Μπιλάλ Κασάμι, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Άλλα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι ακόμη και χωρίς τη στήριξη των δύο βουλευτών του «BESA», η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή. Ωστόσο, όλες αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται επίσημα.

Ζάεφ: Δεν έχω τους 80 βουλευτές

Παρά την αισιοδοξία των περασμένων ημερών για την κύρωση των συνταγματικών αλλαγών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ δεν φαίνεται να έχει ακόμη συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών.

Όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Sitel, βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με το κατά βάση αλβανικό κόμμα BESA (διαθέτει δύο βουλευτές) ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξή τους.

Σύμφωνα με το Hellas Journal «αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκοότητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως "της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" και στα αγγλικά ως "Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia".

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας, χθες το απόγευμα, από το βήμα της Βουλής, σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του ενισχύει τις φιλικές σχέσεις της με την Ελλάδα και κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια την «βάραινε» και την οδηγούσε στο τέλμα και στην αβεβαιότητα. Ο Ζόραν Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του διαφυλάττει τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας.

«Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Έχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Έχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο απ΄όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.



Τέλος, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, θέτει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες της.
Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε το μέγεθος αυτής της ιστορικής απόφασης. Κάθε ψήφος κατά είναι ψήφος απομόνωσης και νέας πολιτικής κρίσης, είπε ο Ζάεφ.

Οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απέχουν από τη συνεδρίαση αυτή της Βουλής.

Ο αρχηγός του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο «για την τελική πράξη μίας επαίσχυντης διαδικασίας, στην οποία εξωθήθηκε η Δημοκρατία της Μακεδονίας από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία».

Ο Μίτσκοσκι σημείωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση αυτή της Βουλής, διότι, όπως είπε, δεν θέλει να νομιμοποιήσει την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, η οποία, κατά τον ίδιο, δεν έχει την υποστήριξη των πολιτών της χώρας.

«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι οι αλλαγές αυτές στο Σύνταγμα είναι επιζήμιες, αφήνουν μόνιμο σημάδι στην μακεδονική εθνική αξιοπρέπεια και αλλάζουν την ταυτότητα, κυρίως την θεσμική» πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Σπάνια δύο πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη

Την ανάγκη τελικής έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, υπογράμμισε σήμερα από το Βουκουρέστι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, με αφορμή την έναρξη της ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε και τις δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, να πράξουν αυτό που επιτάσσει η ιστορία. Παράλληλα εξήρε τις προσπάθειες των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων λέγοντας ότι σπάνια δύο πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη.