ΚΟΣΜΟΣ

Ταπεινωμένος ο Ερντογάν πήρε τηλέφωνο τον Τραμπ μετά το «μήνυμα – χαστούκι» για τους Κούρδους

Ταπεινωμένος ο Ερντογάν πήρε τηλέφωνο τον Τραμπ μετά το «μήνυμα – χαστούκι» για τους Κούρδους

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας είχαν σήμερα 14 Ιανουαρίου τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία, όπως έγινε γνωστό από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες «αναφέρθηκαν στην ιδέα δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας εκκαθαρισμένης από την τρομοκρατία» στη βόρεια Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμαναν επίσης ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί ο «οδικός χάρτης» για την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας και να μην δοθεί «καμία ευκαιρία σε στοιχεία που θέλουν να μπλοκάρουν την αμερικανική αποχώρηση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Ερντογάν δήλωσε ότι στηρίζει την απόφαση του Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη. Είπε επίσης ότι η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους και ότι στόχος της είναι να πολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο Τραμπ απείλησε την Τουρκία: «Θα σας καταστρέψω»


Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα δεν σχολίασε το tweet του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Κυριακή (13/01) προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα υποστεί οικονομική καταστροφή εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας μετά την «πολύ καθυστερημένη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ανήγγειλε ότι «ξεκινά», προτρέποντας ταυτόχρονα τους Κούρδους να μην «προκαλούν» την Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν την Τουρκία οικονομικά αν επιτεθεί στους Κούρδους», διεμήνυσε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε από τους Κούρδους «να μην προκαλούν την Τουρκία», ενώ έκρινε ότι «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από την μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του ISIS στη Συρία -- φυσικοί εχθροί. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ».

Εξάλλου, ο Τραμπ έγραψε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης 20 μιλίων» (32 χιλιομέτρων), χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού θα βρίσκεται ή ποιος θα καλύψει το κόστος αυτού του μέτρου.

Σχετικές ειδήσεις