ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγίς: «Οικονομικό πραξικόπημα» στην ΕΕ

Μπαγίς: «Οικονομικό πραξικόπημα» στην ΕΕ

«Αποστροφή» για τη δημοκρατία διαπιστώνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Μπαγίς παρατήρησε ότι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις αντικατέστησαν δημοκρατικά εκλεγμένες, σε μια κίνηση που περιέγραψε ως «οικονομικό πραξικόπημα», προσθέτοντας ότι οι τεχνοκράτες δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις που θα διαρκέσουν για πολύ.

«Η δημοκρατία είναι από τις μεγαλύτερες αξίες της ΕΕ. Αυτό που φοβάμαι τώρα είναι ότι η ΕΕ αποστρέφεται τη δημοκρατία, τη βασική αυτή αξία», δήλωσε δηκτικά ο Μπαγίς.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Τουρκίας, σημείωσε ότι η «σταθερότητα» και η «εμπιστοσύνη» είναι οι μαγικές λέξεις που έβγαλαν την Τουρκία από τη δική της οικονομική κρίση.

Η εκλογή του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) ήταν το αποτέλεσμα της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην πολιτική που μεταφράστηκε σε εμπιστοσύνη στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερη δημοκρατία που θα αναδείξει λύσεις που θα έχουν τη στήριξη των λαών. Γι' αυτό ως φίλοι αισθανόμαστε υποχρέωση να υπενθυμίσουμε στους συμμάχους μας της ΕΕ ότι δεν πρέπει να αποστρέφονται τη σημαντικότερη από τις αξίες τους που είναι η δημοκρατία», κατέληξε.