ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Μεξικό: Νέα συγκλονιστικά βίντεο από το σημείο της έκρηξης – Πολλά παιδιά νεκρά

Τραγωδία στο Μεξικό: Νέα συγκλονιστικά βίντεο από το σημείο της έκρηξης – Πολλά παιδιά νεκρά
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άνθρωποι τρομαγμένοι ούρλιαζαν σε βοήθεια - Τουλάχιστον 76 τραυματίες με σοβαρά εγκαύματα

Τουλάχιστον 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 76 τραυματίστηκαν σε μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε σε πετρελαιαγωγό όπου κάτοικοι είχαν πάει να απαλλοτριώσουν βενζίνη από ένα σημείο, όπου είχε σημειωθεί διαρροή, στο κεντρικό Μεξικό.

(Καρέ - καρέ η στιγμή της έκρηξης)


«Ο απολογισμός είναι 66 νεκροί και 76 τραυματίες» δήλωσε σήμερα 19 Ιανουαρίου ο Ομάρ Φαγιάντ, κυβερνήτης της πολιτείας Ιδάλγο όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Οι οκτώ από τους νεκρούς είναι ανήλικα παιδιά.

Πρόκειται για μία από τις φονικότερες εκρήξεις σε πετρελαιαγωγό παγκοσμίως εδώ και 25 χρόνια.

Σήμερα το πρωί, κάτοικοι μετέβησαν στο σημείο της καταστροφής αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνταν, ενώ παρακολουθούσαν τους ειδικούς, που περισυνέλλεγαν τις απανθρακωμένες σορούς, οι οποίες είχαν διασκορπιστεί στο χωράφι δίπλα από τον κατεστραμμένο πετρελαιαγωγό.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην κοινότητα Τλαχουελιλπάν, σε απόσταση περίπου 100 χλμ βόρεια της πόλης του Μεξικού. Η διαρροή που είχε σημειωθεί σε ένα τμήμα του πετρελαιαγωγού είχε προσελκύσει δεκάδες κάτοικους της περιοχής, μεταξύ τους ολόκληρες οικογένειες, οι οποίοι είχαν πάει να περισυλλέξουν καύσιμα με κουβάδες και μπιτόνια.

Δύο ώρες μετά τη διαρροή, «μάθαμε ότι είχε σημειωθεί μια έκρηξη» εξήγησε ο κυβερνήτης. «Οι φλόγες καταβρόχθισαν ό,τι βρισκόταν κοντά» στον πετρελαιαγωγό, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Αλεχάντρο Γκερτς, που έχει αναλάβει την έρευνα, έκανε λόγο για ένα έγκλημα «εκ προθέσεως», καθώς «κάποιος διατρύπησε (τον πετρελαιαγωγό) και η πυρκαγιά που προκλήθηκε είναι συνέπεια αυτού του εγκλήματος».

«Είχα μόλις πάει για να δω τι είχε συμβεί, όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Έτρεξα να βοηθήσω τους ανθρώπους» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φερνάνδο Γκαρσία, ηλικίας 47 ετών.

«Έπρεπε να περάσω δίπλα από τις σορούς ανθρώπους που είχαν απανθρακωθεί».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στρατού παρά την αποτυχία του να απομακρύνει τον κόσμο από το σημείο πριν από την έκρηξη.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται άνθρωποι να γεμίζουν κουβάδες από τον πετρελαιαγωγό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσία μελών των ενόπλων δυνάμεων, που παραμένουν άπραγοι. Ο Λόπες Ομπραδόρ, που δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταστολή εναντίον όσων κλέβουν καύσιμα, υπερασπίστηκε τους στρατιώτες που δέχονται επικρίσεις για το γεγονός ότι απέτυχαν να προλάβουν την τραγωδία.

«Δεν θα πολεμήσουμε τη φωτιά με φωτιά» είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι καλοί, τίμιοι και εάν έχουμε φθάσει σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις... είναι διότι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός έπραξε σωστά που απέφυγε μια αντιπαράθεση λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που είχαν σπεύσει στο σημείο για να πάρουν δωρεάν βενζίνη από τον πετρελαιαγωγό.

Διαβάστε επίσης:

Στερεύουν οι ελπίδες για το βρέφος που ψάχνει καρδιά για να ζήσει

Αδίστακτο το χτύπημα της μοίρας για τους γονείς του παιδιού στο πηγάδι - Έχασαν και το αδελφάκι του

Ο σκοταδισμός απλώνεται στην Τουρκία: Απαγορεύουν στις γυναίκες να γλύφουν παγωτό δημοσίως

Σχετικές ειδήσεις