ΚΟΣΜΟΣ

Τη γλίτωσε «φθηνά»: «Αλύπητο» ξύλο ηλικιωμένης σε άνδρα που είχε μασκαρευτεί ως ναζί στρατιώτης

Τη γλίτωσε «φθηνά»: «Αλύπητο» ξύλο ηλικιωμένης σε άνδρα που είχε μασκαρευτεί ως ναζί στρατιώτης

«Να φύγετε, φύγετε από εδώ», άρχισε να φωνάζει μία ηλικιωμένη γυναίκα, συνοδεύοντας τις λεκτικές επιθέσεις της με «τσαντιές» εναντίον ενός άνδρα που υποδυόταν Γερμανό ναζί στρατιώτη κατά την αναπαράσταση προχθές, Κυριακή 20 Ιανουαρίου, της συμμαχικής απόβασης στο Άντσιο της Ιταλίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σκηνή εξελίχθηκε στο Νετούνο, έξω από τη Ρώμη. Μπροστά στην εικόνα εκείνων των αρμάτων μάχης και των απεχθών στολών που έσπερναν τον τρόμο στα παράλια της Ρώμης, μία ηλικιωμένη δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί στη συναισθηματική φόρτιση.

Μέσα της ξύπνησε όλος ο τρόμος εκείνων των μηνών, που φάνταζαν χρόνοι, όταν προτού οι Σύμμαχοι κατορθώσουν να ελευθερώσουν τον δρόμο προς τη Ρώμη, οι κάτοικοι είχαν βρεθεί στο έλεος των Γερμανών ναζί κατακτητών και των φασιστών συμμάχων τους της παραπαίουσας «Κοινωνικής Δημοκρατίας της Ιταλίας»ν του Μουσολίνι.

Nettuno... 75esimo dello sbarco...

Geplaatst door OG107 di Marco Collalto op Zaterdag 19 januari 2019

Με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την απόβαση, ανάμεσα στο Άντσιο και το Νετούνο πραγματοποιήθηκε πλήθος εκδηλώσεων και τελετών. Όμως το να ξαναδεί στους δρόμους του Νετούνο άνδρες ντυμένους με μαύρες στολές και τα άρματα μάχης τους σταθμευμένα στην κεντρική πλατεία Ματσίνι ήταν για την ηλικιωμένη ένα αποτρόπαιο κι αβάσταχτο θέαμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Nettuno 75° anniversario dello sbarco di Anzio e Nettuno 20/1/2019

Geplaatst door Stefano Zignani op Maandag 21 januari 2019

Η γυναίκα ήταν -την εποχή που διεξάγονταν αυτές οι μάχες- μία από τις κατοίκους του μεσαιωνικού οικισμού της πόλης και ακόμη θυμάται το ρίγος που προκαλούσε ο θόρυβος από την προκαδούρα της αρβύλας των ναζί όταν περπατούσαν στο πλακόστρωτο. Με την αγανάκτηση να πλημμυρίζει ξανά την ψυχή της, η ηλικιωμένη χτύπησε ξανά και ξανά έναν από τους εθελοντές που υποδύονταν τους Γερμανούς με την τσάντα της.

75' anniversario dello sbarco ,Nettuno

Geplaatst door Luisa Covino op Zondag 20 januari 2019

Πηγή: La Repubblica

Σχετικές ειδήσεις