Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στο Μαρόκο

Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στο Μαρόκο

Στις κάλπες αναμένονται να προσέλθουν σήμερα περισσότεροι από 13 εκατομμύρια Μαροκινοί, προκειμένου να εκλέξουν 395 βουλευτές.

Ωστόσο, η διαδικασία κινδυνεύει από το μικρό ποσοστό συμμετοχής και αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για το κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη.

Την ψηφοφορία θα επιβλέπουν  περίπου 4.000 μαροκινοί και ξένοι παρατηρητές, την οποία το καθεστώς χαρακτήρισε "ιστορική", κάνοντας έκκληση από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για προσέλευση των ψηφοφόρων.

Οι εκλογές διεξάγονται πρόωρα, πέντε μήνες μετά την υιοθέτηση με δημοψήφισμα ενός νέου συντάγματος.Το νέο αυτό σύνταγμα δίνει μεγαλύτερη εξουσία στο κοινοβούλιο και στον αρχηγό της κυβέρνησης και υπόσχεται ένα πιο δημοκρατικό σύστημα από αυτό του παρελθόντος.

Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν επίσης πως για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός θα προέρχεται από το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές.

Το κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη έχει δύο βασικούς αντιπάλους στις σημερινές εκλογές: το Ιστικλάλ (Ανεξαρτησία) του πρωθυπουργού Αμπάς Ελ Φάσι και την Εθνική Συνάθροιση Ανεξαρτήτων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Σαλαχεντίν Μεζουάρ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.  

«Ποτέ στο παρελθόν τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ανοικτά...το πιο ισχυρό κόμμα δεν θα ξεπεράσει το 16 ως 18% των ψήφων", δήλωσε την παραμονή των εκλογών ο υπουργός Επικοινωνίας Χάλιντ Νασίρι.

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2007, το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 37%.