ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το Λονδίνο ο πανικός εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη: Drone προκαλεί χάος στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ

Μετά το Λονδίνο ο πανικός εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη: Drone προκαλεί χάος στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ

Μετά το Γκάτγουικ και το Χίθροου στη Βρετανία, ένα μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο αεροπλάνο (drone) προκάλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα προβλήματα αυτήν τη φορά στο Νιούαρκ στις ΗΠΑ, το οποίο είναι ένα από τα τρία κύρια αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας (FAA).

"Γύρω στις 17:00 (24:00 ώρα Ελλάδος), δεχθήκαμε δύο αναφορές από πτήσεις που έφταναν στο Νιούαρκ για ένα drone, που εθεάθη σε ύψος περίπου 1.066 μέτρων πάνω από το αεροδρόμιο του Τετέρμπορο", που βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων από το Νιούαρκ και χρησιμοποιείται κυρίως από ιδιωτικά αεροπλάνα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της FAA.

Στη συνέχεια οι πτήσεις προς το Νιούαρκ ανεστάλησαν "για σύντομο χρονικό διάστημα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με τη διάρκεια της διακοπής αυτής.

Σύμφωνα με ειδικούς ιστότοπους, οι προσγειώσεις ξανάρχισαν γύρω στις 17:45 τοπική ώρα, δηλαδή έπειτα από περίπου 45 λεπτά.

Ορισμένα αεροπλάνα αναγκάστηκαν να παραμείνουν στον αέρα και πέραν του διαστήματος της διακοπής αυτής, για να δοθεί προτεραιότητα σε όλες τις πτήσεις που είχαν καθυστερήσει, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πολλοί επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν στο Twitter ότι το αεροπλάνο που τους μετέφερε αναγκάστηκε να κάνει κύκλους για πολλή ώρα πάνω από το Νιούαρκ προτού μπορέσει να προσγειωθεί.

"Είναι ώρα να βρεθεί μια τεχνολογία που θα επιτρέπει να σταματούν αυτά τα drones από μακριά", σχολίασε ο Μπρετ Σόσνικ, μετά την καθυστέρηση της πτήσης του με την United Airlines.

Τα προβλήματα που οφείλονται σε drones έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες με βασικό παράδειγμα τη θεαματική παράλυση που προκάλεσαν μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου για 36 ώρες, δημιουργώντας χάος στις 19 και 20 Δεκεμβρίου.

Στις 8 Ιανουαρίου ήταν η σειρά του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου, του πιο πολυσύχναστου της Ευρώπης, να αντιμετωπίσει προβλήματα για περίπου μια ώρα μετά τον εντοπισμό ενός drone.

Το αεροδρόμιο του Νιούαρκ δεν είναι από τα μεγαλύτερα των ΗΠΑ. Η αρχή που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο αυτό και τα άλλα στη Νέα Υόρκη, η Port Authority, ανακοίνωσε ότι "υποστηρίζει πλήρως τις ομοσπονδιακές αρχές στην έρευνά τους για αυτό το περιστατικό".

Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την πτήση drone, άνευ ειδικής άδειας, πάνω από τα 122 μέτρα και σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από ένα αεροδρόμιο.

Σχετικές ειδήσεις