ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιζώντες του μακελειού άκουσαν ξανά τη φωνή του Μπρέιβικ

Οι επιζώντες του μακελειού άκουσαν ξανά τη φωνή του Μπρέιβικ

Οι νορβηγικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες κλήσεις του Νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπρέιβικ στην αστυνομία, κατά τις οποίες ομολογεί ψυχρά τη διπλή δολοφονική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και το νησί Ουτόγια.

Οι κλήσεις του ακροδεξιού τρομοκράτη έγιναν από το νησί Ουτόγια. Λίγο πριν είχε ολοκληρώσει τις επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν 77 άτομα και τραυματίστηκαν 151, στις 22 Ιουλίου.

Στο πρώτο τηλεφώνημα αυτοσυστήνεται ως ένας «Νορβηγός διοικητής αντικομμουνιστικής αντίστασης» και λέει ότι θέλει να παραδοθεί, όμως κλείνει το τηλέφωνο όταν του ζητούν τον αριθμό του. Έγινε στις 18:00 τοπική ώρα και διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Στις 18:26 τηλεφωνεί ξανά, αφού είχε πυροβολήσει ακόμα αρκετά μέλη της νεολαίας του Σοσιαλιστικού κόμματος της Νορβηγίας. Λέει ότι η «επιχείρηση» ολοκληρώθηκε και επαναλαμβάνει πως θέλει να παραδοθεί.

Το πρώτο ηχογραφημένο τηλεφώνημα μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός TV 2. Σε παρέμβασή του όμως στο κανάλι, ο δικηγόρος των θυμάτων του Μπρέιβικ υποστήριξε ότι «δεν είναι πολύ ευχάριστο να ακούν τη φωνή του από την τηλεόραση του σπιτιού τους».