ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Η Άγκυρα επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Προτού καλά – καλά ξεκινήσει η προγραμματισμένη επαφή Τσίπρα - Ερντογάν στην Τουρκία, το «θερμόμετρο» στα ελληνοτουρκικά βρίσκεται στα ύψη

Τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας επικήρυξε το πρωί της Τρίτης η τουρκική κυβέρνηση, ανήμερα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ενέταξε τους οκτώ στρατιωτικούς στη λίστα των τρομοκρατών, που θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης FETO.

Χτες, αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet έγραφε πως η τουρκική κυβέρνηση ήταν «αρκετά βέβαιη» πως η Αθήνα θα εξέδιδε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι τελικώς έλαβαν άσυλο στη χώρα μας.

Σχολίαζε δε, πως μετά από το «διαζύγιο» του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έφτασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Διήμερο - «φωτιά»: Αναμέτρηση Τσίπρα - Ερντογάν στην Τουρκία

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το ζήτημα της οικονομίας, της ενέργειας, το μεταναστευτικό, των περιφερειακών εξελίξεων, της ασφάλειας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταβαίνει στην Άγκυρα, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας, προκειμένου να παρευρεθεί στο δείπνο προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που, σε παρόμοια επίσκεψη, η Άγκυρα προσκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίσημο δείπνο το οποίο παρατίθεται προς τιμή Έλληνα πρωθυπουργού.

Στο δείπνο, έχουν προσκληθεί και ο πρώην εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσης Βακουφίων Λάκης Βίγκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στέλιος Πούλαδος και ο πρόεδρος του Ρωμαίικου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης τον Γιώργο Θεοδωρίδη.

Γιλντιρίμ: «Ετοιμάζουμε τουρκική φιλοξενία στον Τσίπρα»

Μιλώντας, σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται μια κοινή ιστορία και πολιτισμό παρά τις διαμάχες στο Αιγαίο Πέλαγος.

Όπως ο ίδιος επισήμανε, ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με «τουρκική φιλοξενία», σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1933, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα

16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξαφνικό «κανόνι»: Πτώχευση για γνωστή αεροπορική εταιρεία

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Σε επιφυλακή για τη σφοδρή κακοκαιρία - Θα «ανοίξουν» οι ουρανοί

Σχετικές ειδήσεις