ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τιμωρίες για την αποτυχία του διαστημικού προγράμματος

Ρωσία: Τιμωρίες για την αποτυχία του διαστημικού προγράμματος

Την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την αποτυχία του ρωσικού διαστημικού προγράμματος, ζήτησε ο πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε δηλώσεις που έκανε πάντως, τόνισε πως η τιμωρία δεν θα είναι τόσο βαριά, όσο αυτές που θα επέβαλε ο Στάλιν: «Οι τελευταίες αποτυχίες (στο διαστημικό τομέα) πλήττουν σοβαρά την ανταγωνιστικότητά μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λεπτομερή ανάλυση των πτήσεων και να τιμωρήσουμε τους ενόχους. Δεν προτείνω να τους εκτελέσουμε, όπως γινόταν τη σταλινική εποχή», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, ο Μεντβέντεφ, πρόσθεσε: «Πάντως, θα πρέπει να τους τιμωρήσουμε σοβαρά, είτε με επιβολή προστίμου ώστε να ανακτήσουμε όσα πληρώσαμε είτε με πειθαρχικές κυρώσεις, είτε να ξεκινήσουμε ποινική έρευνα».

Να σημειωθεί πως ο ρωσικός διαστημικός τομέας έχει καταγράψει μια σειρά από αποτυχίες μετά την απώλεια, το 2010, των δορυφόρων του συστήματος εντοπισμού θέσης Glonass το οποίο είχε ως στόχο να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα GPS. Στις αρχές Νοεμβρίου έχασε και το διαστημόπλοιο Φόβος-Γκρουντ που είχε προορισμό τον Άρη αλλά δεν κατάφερε να προσανατολιστεί σωστά και περιφέρεται γύρω από τη Γη.