ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο Τραμπ με τον Ερντογάν: Έστησε «πλυντήριο» χρυσού για να σώσει τον Μαδούρο;

Έξαλλος ο Τραμπ με τον Ερντογάν: Έστησε «πλυντήριο» χρυσού για να σώσει τον Μαδούρο;
Η μυστηριώδης τουρκική εταιρεία Sardes

Δύο μήνες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο στην Άγκυρα της Τουρκίας και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια μυστηριώδης εταιρεία με την ονομασία Sardes εμφανίστηκε από το «πουθενά», σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg.

«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (σ.σ. αναφερόμενος στις ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους», σημειώνει ο Μαδούρο σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La

Η επιχείρηση ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Ιανουάριο του 2018, όταν εισήγαγε χρυσό αξίας περίπου 41 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βενεζουέλα, την πρώτη τέτοια συναλλαγή μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 50 χρόνια. Τον επόμενο μήνα, ο όγκος του χρυσού που εισήχθη υπερδιπλασιάστηκε, καθώς η Sardes μετέφερε χρυσό αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Μέχρι τον Νοέμβριο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε την εκτελεστική εντολή επιβολής κυρώσεων στις εξαγωγές χρυσού της Βενεζουέλας - αφού πρώτα έστειλε απεσταλμένο για να προειδοποιήσει την Τουρκία σχετικά με τις συναλλαγές αυτές- η Sardes είχε καταφέρει να εισάγει στην Τουρκία χρυσό αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Όχι και τόσο άσχημα για μια εταιρεία με κεφαλαιακή βάση μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με ρυθμιστικά έγγραφα που βρίσκονται κατατεθειμένα στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία «ξεπλένει» μαύρο χρήμα για κράτη που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, υπονομεύοντας ενδεχομένως τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να απομονώσει τις κυβερνήσεις που θεωρεί εχθρικές ή διεφθαρμένες. Η Άγκυρα έχει δοκιμάσει συχνά τα όρια της ανεκτικότητας των Η.Π.Α. και των μελών του ΝΑΤΟ, όπως καταγγέλλουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις