Έρχεται «βιβλική» καταστροφή και μόνο λίγοι αντιλαμβάνονται πόσο σύντομα θα συμβεί (Vids)

Νewsbomb

Έρχεται «βιβλική» καταστροφή και μόνο λίγοι αντιλαμβάνονται πόσο σύντομα θα συμβεί (Vids)

Ο πληθυσμός των εντόμων μειώνεται δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με μελέτη που προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει σύντομα καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα «Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers» (σ.σ. Παγκόσμια μείωση του πληθυσμού εντόμων: Μια ανασκόπηση των παραγόντων), περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού εντόμων αναμένεται να εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες. Την ίδια ώρα, το ένα τρίτο των εντόμων κινδυνεύουν με εξαφάνιση, κάτι που ενδέχεται να έχει τεράστια επίπτωση στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας και να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα της ζωής στη Γη.

Η χρήση εντομοκτόνων, αλλά και άλλοι παράγοντες, μειώνουν κατά 2,5% ετησίως τον αριθμό των εντόμων.

bee-1850116_960_720.jpg
01
Αν δε λάβουμε μέτρα τώρα ίσως αυτές οι εκόνες να αποτελούν σε μερικές δεκαετίες παρελθόν

Για τις ανάγκες της εν λόγω έρευνας, την οποία «υπογράφουν» ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σίδνεϋ, του Κουίνσλαντ και της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών, οι ειδικοί έβαλαν στο «μικροσκόπιο» δεκάδες μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για τη μείωση του αριθμού των εντόμων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Εξέτασαν, μάλιστα, τις αιτίες πίσω από αυτή τη δραματική μείωση.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής προσπάθειας, Φρανσίσκο Σάντεθ Μπάιο, από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, χαρακτήρισε τη μελέτη «την πρώτη μεγάλη ανάλυση του παγκόσμιου αυτού φαινομένου».

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες εστίαζαν στις επιπτώσεις που θα είχε η εξαφάνιση ειδών ζώων στη ζωή του πλανήτη.

Τώρα, όμως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία των εντόμων στην τροφική αλυσίδα, καθώς αποτελούν το 70% της πανίδας.

«Η εξαφάνιση των εντόμων θα ήταν καταστροφική» τονίζει η μελέτη, και συνεχίζει: «Τα έντομα αποτελούν δοκιμή και λειτουργική βάση των οικοσυστημάτων του πλανήτη από την εμφάνισή τους, πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια περίπου».

Οι βασικές αιτίες της… γενοκτονίας των εντόμων είναι η μείωση των βιοτόπων τους, η εντατικοποίηση της καλλιέργειας, η αστικοποίηση, η ρύπανση, η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων και λιπασμάτων αλλά και ορισμένων βιολογικών παραγόντων, που εμφανίστηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα ζωύφια που κάνουν τον κόσμο να… γυρίζει

Ο Ντον Σαντς, εντομολόγος, δήλωσε πως συμφωνεί απόλυτα με τα αποτελέσματα της έρευνας και ότι θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη την εξαφάνιση των εντόμων.

«Εάν δεν υπάρχουν έντομα που θα λειτουργούν ως ελεγκτές άλλων ομάδων παρασίτων, τότε ξαφνικά θα αυξάνονται ορισμένα είδη και θα καταστρέφουν καλλιέργειες» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Το οικοσύστημα πρέπει να είναι σε ισορροπία. Τα έντομα είναι το κατώτατο επίπεδο και εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τότε η ζωή των ανθρώπων θα επηρεαστεί σοβαρά».

«Τα έντομα είναι τα μικροσκοπικά ζωύφια που κάνουν τον κόσμο να “γυρίζει”» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες της εξαφάνισης των εντόμων.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα είχε τονίζει ότι οι πληθυσμοί εντόμων σε γερμανικά περιβαλλοντικά πάρκα μειώθηκαν κατά 75% μέσα σε διάστημα 27 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι τα έντομα πεθαίνουν και μέσα σε περιοχές που είναι προστατευμένες από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Αυτές δεν είναι περιοχές που καλλιεργούνται. Είναι περιοχές όπου διασώζεται η βιοποικιλότητα. Ακόμη και εκεί, όμως, βλέπουμε ότι ο αριθμός των εντόμων μειώνεται» είπε ο Κάσπαρ Χάλμαν, ένας εκ των συγγραφέων της επιστημονικής έρευνας.

Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν οι μέλισσες;

Φαντάζεστε το καλοκαίρι χωρίς καρπούζι, πεπόνι, αγγουράκι, κολοκυθάκι και μελιτζάνα; Και όχι μόνο αυτά, αλλά και δεκάδες άλλα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά που εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους για να παραχθεί ο καρπός τους. Από τα τέλη του 1990, οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελιφόρων μελισσών (οι μέλισσες που κατοικούν σε κυψέλες και παράγουν μέλι) μειώνονταν με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Greenpeace. Οι μέλισσες αυτές είναι απαραίτητες για την παραγωγή της τροφής μας γιατί επικονιάζουν τα φυτά, και δεν είναι οι μόνες. Και άλλα έντομα, όπως οι άγριες μέλισσες και οι πεταλούδες εκτελούν επίσης πολύτιμο επικονιαστικό έργο. Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών, σύμφωνα με τη Greenpeace.

Πουλιά τρώνε πουλιά

Τα είδη που τρώνε έντομα αλλά και τα αρπακτικά που τρέφονται με τα μικρότερα αυτά είδη θα επηρεαστούν δραματικά από την εξαφάνιση των ειδών αυτών. Την ίδια ώρα, θα επηρεαστεί και η επικονίαση των φυτών.

Περί το 60% των πουλιών τρώνε έντομα, με τον Σαντς να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που εξαφανιστούν τα πτηνά μπορεί να στραφούν προς τον κανιβαλισμό.

«Στην Αυστραλία, τα πουλιά δεν έχουν έντομα για να φάνε και αρχίζουν και τρώνε το ένα το άλλο» είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί σύντομα να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Απαιτούνται δραστικά μέτρα

Η επιστημονική ομάδα ζητά άμεσα και δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος που περιγράφεται στις σελίδες της μελέτης τους.

Ζητούν δε, να αλλάξει ο «χάρτης» των καλλιεργειών ώστε να προστατευτούν τα έντομα.

«Το αποτέλεσμα είναι σαφές: εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε την τροφή μας, τα έντομα θα εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες» καταλήγει λέγοντας η έρευνα.

Πηγή: Cnn.gr

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved