Επέστρεψε στην Υεμένη ο Σάλεχ

Επέστρεψε στην Υεμένη ο Σάλεχ

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba μετέδωσε ότι η απερχόμενος πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ επέστρεψε χθες στη χώρα του από την Σαουδική Αραβία, και υπέγραψε τη συμφωνία με την οποία εκχωρεί την εξουσία στον αντιπρόεδρό του.


Η επιστροφή του συνέπεσε με την πραγματοποίηση μαζικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου εναντίον της παροχής αμνηστίας στον ίδιο και την κυβέρνησή του βάσει της συμφωνίας που κατήρτισαν οι μοναρχίες του Κόλπου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι ο Σάλεχ θα ταξίδευε στη Νέα Υόρκη μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Δημοσιεύματα διαφόρων ΜΜΕ--τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν--ανέφεραν ότι θα μετανάστευε σε κάποια αραβική χώρα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Η ξαφνική επιστροφή του εξόργισε τους διαδηλωτές, που τον κατηγορούν για την αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη χώρα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από το Φεβρουάριο, και απαιτούν ο Σάλεχ, ο οποίος κυβέρνησε επί 33 χρόνια, και κορυφαίοι συνεργάτες του να προσαχθούν στην δικαιοσύνη.