ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Το ατύχημα του Γιούνκερ - «Δεν με χτύπησε η Μέι» (pics)

Βρυξέλλες: Το ατύχημα του Γιούνκερ - «Δεν με χτύπησε η Μέι» (pics)
Το θέμα του Brexit επισκιάζει σχεδόν τα πάντα αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες...
AP/Francisco Seco

Ευδιάθετος ήταν σήμερα ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση με την Τερέζα Μέι για το θέμα του Brexit.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κόπηκε ενώ... ξυριζόταν σήμερα, ωστόσο, καθώς το θέμα του Brexit επισκιάζει σχεδόν τα πάντα αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει και της συνάντησής του με την Τερέζα Μέι, ένιωσε... υποχρεωμένος να εξηγήσει στους δημοσιογράφους, γιατί είχε βάλει ένα χανζαπλάστ στο μάγουλό του.

Όπως είπε, ανησυχεί μήπως πιθανόν κατηγορήσουν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι τον χτύπησε σε κατάσταση αγανάκτησης.

«Σας το λέω προκειμένου να μην θεωρήσετε ότι η κυρία Μέι μου προκάλεσε αυτήν την πληγή» επισήμανε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαλόγου πριν από το τετ α τετ με την επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε τις φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Γιούνκερ και Μέι συναντήθηκαν χωρίς να άρουν το αδιέξοδο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν κατάφεραν να άρουν το αδιέξοδο για το Brexit στη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες, όμως θα συναντηθούν ξανά πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν οι ίδιοι σε μια κοινή ανακοίνωσή τους.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές. Προέτρεψαν τις ομάδες τους να συνεχίσουμε να εξετάζουν τις επιλογές σε θετικό πνεύμα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η πρόβλεψη για το "backstop" στη συμφωνία για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στοχεύει στο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν σκληρά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, είναι προσωρινή, διαβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Οι συνομιλίες τους αφορούσαν το ποιες εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν αναφορικά με το backstop, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την προσωρινή φύση του και του να παρασχεθούν οι κατάλληλες νομικές διασφαλίσεις και στις δύο πλευρές».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισήμανε σήμερα ότι επιτεύχθηκε πρόοδος προς την επίλυση του αδιέξοδου σχετικά με τις διευθετήσεις για το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο χρόνος εξαντλείται για τη διασφάλιση αυτών των αλλαγών.

«Υπογράμμισα την ανάγκη που έχουμε να δούμε νομικά δεσμευτικές αλλαγές σχετικά με το backstop, που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα είναι αόριστο. Ότι αυτό είναι το ζητούμενο… Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης» δήλωσε η Μέι, σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, μετά το τετ α τετ με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

«Το γοργόν και χάριν έχει και είναι προς το συμφέρον και των δύο μας, όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ να το κάνει με συντεταγμένο τρόπο. Επομένως, καταγράψαμε πρόοδο».

Πάντως, στη σημερινή ανακοίνωση Λονδίνου και Βρυξελλών, δεν τίθεται θέμα «επαναδιαπραγμάτευσης» της συμφωνίας για το διαζύγιο, αλλά κυρίως να «υπάρξουν τροποποιήσεις» στην πολιτική διακήρυξη, που θα τη συνοδεύει.