ΚΟΣΜΟΣ

«Έφυγε» η μοναχοκόρη του Γιόζεφ Στάλιν

«Έφυγε» η μοναχοκόρη του Γιόζεφ Στάλιν

Τη μάχη με την επάρατο νόσο έχασε την περασμένη Τρίτη στις ΗΠΑ, το τελευταίο εν ζωή από τα παιδιά του Γιόζεφ Στάλιν, όπου βρισκόταν εξόριστη από το 1967.

Η Σβετλάνα Σταλίνα γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1926, έζησε μια ζωή σαν ρωσικό μυθιστόρημα και πέθανε ανώνυμη μέσα στη μιζέρια στο Ουισκόνσιν, επισημαίνει η εφημερίδα New York Times.

Πολλές φορές επιχείρησε να αλλάξει το όνομα της προκειμένου να σβήσει κάθε σχέση με τον πατέρα της. Μετά δύο γάμους και το θάνατο του Στάλιν το 1953 πήρε το επώνυμο της μητέρας της και ονομαζόταν Σβετλάνα Αλιλούγεβα. Το 1967 με την δικαιολογία ότι ήθελε να μεταφέρει την τέφρα του ινδού συντρόφου της, τον οποίο είχε γνωρίσει στην Σοβιετική Ένωση, διέφυγε στην Ινδία και από εκεί ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1970 έγινε Λάνα Πίτερς μετά το σύντομο γάμο της με τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Γουέλσι Πίτερς.Μάλιστα, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το 2010 στην Wisconsin State Journal, είχε δηλώσει πως είναι "πολύ ευτυχισμένη" που βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή και εξομολογήθηκε πως «Ο πατέρας της, της κατέστρεψε τη ζωή".

"Όπου και αν πήγαινα, εδώ, στην Ελβετία, στην Ινδία, οπουδήποτε, στην Αυστραλία, σε ένα νησί, ήμουν πάντοτε αιχμάλωτη του ονόματος του πατέρα μου", είχε υπογραμμίσει. Ωστόσο, η ίδια είχε προσθέσει πως ο πατέρας της την αγαπούσε. «Ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ένας αγροίκος, πολύ σκληρός . Ήταν πολύ απλός μαζί μας. Με αγαπούσε και ήθελε να γίνω μια καλά καταρτισμένη μαρξίστρια», είχε καταλήξει.