ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων της Νέας Ζηλανδίας στο Newsbomb.gr

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων της Νέας Ζηλανδίας στο Newsbomb.gr
ASSOCIATED PRESS

Επίθεση στη Νέα Ζηλανδία - Όλες οι ειδήσεις: Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 48 τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα, 15 Μαρτίου, στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε δύο κατάμεστα τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, λίγη ώρα αφότου είχε αρχίσει η προσευχή της Παρασκευής.

Δύο Έλληνες που ζουν στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας αποκαλύπτουν στο Newsbomb.gr το μέγεθος της φρίκης που «απλώθηκε» στη μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού, στην οποία κατοικούν περίπου 400 χιλιάδες άνθρωποι.

«Κλείσε την καντίνα και πήγαινε σπίτι»

«Πλησίασα εκεί στο δρόμο και μού είπε ένας αστυνομικός: “Δημήτρη, πήγαινε πίσω. Κλείσε την καντίνα σου και πήγαινε σπίτι για να είσαι ασφαλής”»: με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Μερεντίτης, κάτοικος του Κράιστσερτς περιγράφει στο Newsbomb.gr τη στιγμή που έμαθε για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία.

O κ. Μερεντίνης είναι μόνιμος κάτοικος του Κράιστσερτς από το 1985 και το εστιατόριό του βρίσκεται περί τα 500 μέτρα από το σημείο της επίθεσης.

«Το μαγαζί μου δεν είναι πολύ μακριά από εκεί που έγινε η επίθεση, είναι περίπου στα 500 μέτρα. Έχω και μια καντίνα, όπου δούλευα σήμερα το πρωί με τις κόρες μου. Μετά νωρίς το μεσημέρι ακούσαμε τα περιπολικά –είχαν χαλάσει τον κόσμο, πήγαιναν και ερχόντουσαν- και τα ασθενοφόρα. Η καντίνα μου είναι μέσα στην πόλη, περίπου ένα χιλιόμετρο απ’ όπου έγινε το περιστατικό. Βγήκα έξω και πέρασα απέναντι τον δρόμο, όπου υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα. Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα τους αστυνομικούς έτσι με τα όπλα και σκέφτηκα πως κάτι σοβαρό πρέπει να έχει συμβεί. Πλησίασα εκεί στο δρόμο και μου είπε ένας αστυνομικός: “Δημήτρη, πήγαινε πίσω. Κλείσε την καντίνα σου και πήγαινε σπίτι για να είσαι ασφαλής”».

Οι κάτοικοι του Κράιστσερτς, όπως εξηγεί ο κ. Μερεντίτης, είναι μουδιασμένοι και σοκαρισμένοι από το περιστατικό.

«Όσο περνούν οι ώρες αισθάνομαι χειρότερα γιατί μαθαίνω ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και γνωστοί μου, όχι μόνο πελάτες αλλά και φίλοι» αναφέρει ο ίδιος, και συνεχίζει: «Αυτό που ζει ο κόσμος εδώ είναι πρωτόγνωρο, τουλάχιστον για αυτό το μέρος (…). Ο κόσμος εδώ έχει μείνει άναυδος… Είδα γυναίκα που σταμάτησε το αυτοκίνητό της και έκλαιγε. Είναι σοκαριστικό».

Παρότι η Νέα Ζηλανδία είναι σε γενικά πλαίσια μια φιλόξενη και ήρεμη χώρα, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να κάνουν και εκεί την εμφάνισή τους φαινόμενα ρατσισμού.

«Κάθε χρόνο έρχεται κόσμος εδώ, με το σύστημα που έχει η Νέα Ζηλανδία. Για να έρθεις εδώ πρέπει να έχεις χαρτιά που να αποδεικνύουν την ειδικότητά σου, το τι κάνεις –υπάρχουν πολλά κριτήρια. Η Νέα Ζηλανδία είναι μια φιλόξενη και ήρεμη χώρα, με σύστημα φτιαγμένο για τους γέρους και τα παιδιά» λέει ο κ. Μερεντίτης, και ολοκληρώνει λέγοντας: «Υπάρχει μια ομάδα skinheads. Αυτοί είναι ρατσιστές δεν θέλουν τους ξένους. Δεν ξέρω αν είναι αυτοί που έκαναν την επίθεση, το πιστεύω όμως».

Φωτογραφία του τρομοκράτη λίγο μετά τη σύλληψη του:

«Η επίθεση μας έχει αλλάξει ήδη»

«Η επίθεση στο Κράιστσερτς, μας έχει αλλάξει ήδη» υποστηρίζει Ελληνίδα, μόνιμη κάτοικος της πόλης μετά το σημερινό μακελειό στα δύο τζαμιά.

Σύμφωνα με τη Νταίζη Μουλίνου, η οποία ζει στο Κράιστσερτς τα τελευταία πέντε χρόνια, στο παρελθόν δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο με τη σημερινή επίθεση.

«Ζω στο Κράιστσερτς τα τελευταία πέντε χρόνια και ποτέ δεν συνέβη κάτι ανάλογο. Όσα χρόνια ζω εδώ δεν έχω βιώσει ποτέ ρατσισμό ή επίθεση. Αντιθέτως, οι Νεοζηλανδοί είναι φιλόξενος λαός που δέχεται κάθε εθνικότητας άνθρωπο στη χώρα» αναφέρει.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους Έλληνες της περιοχής, η ίδια δήλωσε στο Newsbomb.gr πως πιστεύει ότι όλοι έχουν φοβηθεί αρκετά, διότι όταν ζεις σε μία ήσυχη πόλη, «τέτοια περιστατικά σε ταρακουνάνε».

Μία τέτοια επίθεση, σύμφωνα με την ίδια, έχει αλλάξει ήδη τους κατοίκους του Κράιστσερτς καθώς «πλέον ο κόσμος ίσως να φοβάται να πηγαίνει σε κεντρικά σημεία, όπως τα εμπορικά κέντρα. Όμως, πιστεύω ότι η αστυνομία θα είναι περισσότερο σε συναγερμό».

Οι ώρες της αιματηρής επίθεσης

Η κ. Μουλίνου περιγράφοντας τις ώρες της αιματηρής επίθεσης περιγράφει πως ταχύτατα η πόλη τέθηκε σε lockdown, με τους καταστηματάρχες να κλείνουν τις πόρτες τους κρατώντας μέσα τους πελάτες, μετά από ενημέρωση αστυνομικών που κυκλοφορούσαν στο κέντρο.

Αναρτήσεις από τον λογαριασμό του Τάραντ στο Twitter πριν διαγραφεί:

«Τη στιγμή της επίθεσης βρισκόμουν στο κέντρο και μέσα σε μια στιγμή όλη η πόλη τέθηκε σε κατάσταση lockdown».

Παρότι οι ώρες έχουν περάσει και πλέον έχει νυχτώσει, ελικόπτερα πετούν πάνω από την πόλη και οι κάτοικοι έχουν την οδηγία να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Διεθνείς καταδίκες μετά την επίθεση στο Κράιστσερτς

Ένδειξη μιας «αύξησης της ισλαμοφοβίας» για τον τούρκο πρόεδρο, «οδυνηρή» υπενθύμιση του φονικού της Ουτόγια για την πρωθυπουργό της Νορβηγίας: οι καταδίκες πολλαπλασιάσθηκαν σήμερα μετά την επίθεση σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους.

- Τουρκία

«Καταδικάζω κατηγορηματικά την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον μουσουλμάνων που προσεύχονταν στη Νέα Ζηλανδία και καταριέμαι αυτούς που την διέπραξαν», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter. Πρόσθεσε πως η επίθεση αυτή είναι «ένα νέο παράδειγμα της αύξησης του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας». «Με αυτή την επίθεση, η εχθρότητα εναντίον του ισλάμ (...) ξεπέρασε τα όρια της ατομικής παρενόχλησης για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαζικού φονικού», δήλωσε επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το όραμα του φονιά (...) κερδίζει έδαφος στη Δύση σαν ένας καρκίνος».

- Ευρωπαϊκή Ένωση

«Αυτή η πράξη παράλογης βίας εναντίον αθώων στον χώρο προσευχής τους δεν μπορεί να είναι περισσότερο αντίθετη στις αξίες και στην κουλτούρα ειρήνης και ενότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται με τη Νέα Ζηλανδία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του.

- ΝΑΤΟ

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της φίλης και εταίρου μας Νέας Ζηλανδίας για την υπεράσπιση των ανοικτών κοινωνιών μας και των αξιών που μοιραζόμαστε», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

- Νορβηγία

Η νορβηγίδα πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ κάλεσε σε μάχη εναντίον «όλων των μορφών εξτρεμισμού» μετά την επίθεση αυτή, για την οποία είπε πως θύμισε τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2011 από τον εξτρεμιστή δεξιό Νορβηγό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. «Είναι προφανώς εξαιρετικά θλιβερό. Φέρνει στο νου οδυνηρές μνήμες από τη δική μας εμπειρία της 22ας Ιουλίου, της πιο δύσκολης στιγμής της μεταπολεμικής Νορβηγίας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους πυροδοτώντας μια βόμβα στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

- Ρωσία

«Ελπίζω πως όλοι αυτοί που εμπλέκονται σ' αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν όπως τους πρέπει», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεγράφημά του προς την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. «Μια επίθεση εναντίον ειρηνικών προσώπων συγκεντρωμένων για να προσευχηθούν σοκάρει με την ωμότητα και τον κυνισμό της», πρόσθεσε.

- Γαλλία

«Όλες οι σκέψεις μας για τα θύματα των φρικτών εγκλημάτων εναντίον των τεμενών του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία και για τους συγγενείς τους. Η Γαλλία ορθώνει το ανάστημά της εναντίον κάθε μορφής εξτρεμισμού και δρα με τους εταίρους της εναντίον της τρομοκρατίας στον κόσμο», αντέδρασε στο Twitter ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

- Γερμανία

«Συμμερίζομαι το πένθος των Νεοζηλανδών για τους συμπολίτες τους που δέχθηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν από ρατσιστικό μίσος ενώ προσεύχονταν ειρηνικά στα τζαμιά τους», αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε μήνυμά της στο Twitter που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό της.

- Βρετανία

«Στο όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους Νεοζηλανδούς μετά την τρομακτική τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς. Οι σκέψεις μου πηγαίνουν σ' αυτούς που επλήγησαν απ' αυτή την ειδεχθή πράξη βίας», ανέφερε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε μήνυμα στο Twitter που εστάλη από την Ντάουνινγκ Στριτ.

- Ινδονησία

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτού του τύπου τις βίαιες ενέργειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο. «Η κυβέρνηση της Ινδονησίας και εγώ ο ίδιος διαβιβάζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στα θύματα.

- Μαλαισία

«Ελπίζω πως η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα συλλάβει αυτούς τους τρομοκράτες και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο από την άποψη του δικαίου. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει πως οι Μαλαισιανοί που βρίσκονται εκεί είναι ασφαλείς. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας πηγαίνουν στα θύματα και τις οικογένειες αυτής της επίθεσης» (πρωθυπουργός Μαχατίρ Μοχαμάντ στο Facebook).

Σχετικές ειδήσεις