ΚΟΣΜΟΣ

Εμπόλεμη ζώνη η Ουτρέχτη: Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες από επίθεση Τούρκου στο τραμ (pics+vids)

Εμπόλεμη ζώνη η Ουτρέχτη: Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες από επίθεση Τούρκου στο τραμ (pics+vids)

Σκηνές χάους στην ολλανδική πόλη - Για τρομοκρατική επίθεση μιλούν οι Αρχές - Ως δράστης κατονομάστηκε ο 37χρονος Γκοκμέν Τανίς, που καταζητείται

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από πυροβολισμούς μέσα σε τραμ, το πρωί της Δευτέρας στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τις ολλανδικές Αρχές, ακόμα πέντε άτομα τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς σοβαρά.

Η ολλανδική αστυνομία κατονόμασε ως δράστη τον 37χρονο Τούρκο Γκοκμέν Τανίς και έδωσε στην δημοσιότητα την φωτογραφία του.

Η φωτογραφία ελήφθη από την κάμερα ασφαλείας του τραμ λίγα λεπτά πριν την επίθεση στις 10:45 το πρωί τοπική ώρα με τους τουλάχιστον τρεις νεκρούς και τους εννέα τραυματίες-εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά-, όπως ανέφερε πριν από λίγο (16:02) ο δήμαρχος της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδία, Γιαν φαν Ζάνεν σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, στην πραγματικότητα θεωρούμε ότι ήταν τρομοκρατικό το κίνητρο», είπε τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να υπάρχουν κι άλλοι δράστες».

Ο ένοπλος, που πιθανώς είχε συνεργούς, διέφυγε σύμφωνα με πληροφορίες με ένα κόκκινο Renault Clio, το οποίο βρέθηκε αργότερα εγκαταλελειμμένο σε άλλο σημείο της πόλης.

Ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν κι άλλες αναφορές για πυροβολισμούς σε διάφορα σημεία της Ολλανδικής πόλης, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Η ολλανδική αστυνομία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως άνθρωποι πυροβολήθηκαν μέσα σε τραμ σήμερα στην Ουτρέχτη και πως η επίθεση μπορεί να είχε «τρομοκρατικά κίνητρα».

Οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη, ο οποίος έχει διαφύγει. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι από ένας όπως αναφέρουν μέχρι αυτή τη στιγμή οι Αρχές.

Μάρτυρας του συμβάντος περιέγραψε τη στιγμή που άρχισαν οι σφαίρες να πέφτουν... βροχή: «Ένας άνδρας σηκώθηκε κι έβγαλε ένα μεγάλο όπλο. Γύρισε γύρω γύρω, αλλά φαινόταν να στοχεύει ανθρώπους που κάθονταν στα καθίσματα».

Και πρόσθεσε: «Ο οδηγός δεν άνοιξε αμέσως τις πόρτες. Δύο αγόρια δίπλα μου έσπασαν ένα παράθυρο, οπότε έφυγα έξω».

Η αστυνομία έδωσε οδηγίες στα σχολεία της Ουτρέχτης να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές.

Επίσης αύξησε στο μέγιστο το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε όλη την επαρχία της Ουτρέχτης.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» και πως η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως σχετικά με το επεισόδιο. Το ολλανδικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη.

«Πυροβολισμοί ρίχθηκαν μέσα σ' ένα τραμ και άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Ελικόπτερα βρίσκονται επιτόπου και δεν έχουν γίνει συλλήψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιούστ Λανσάγκε.

Αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών έχει διακομιστεί σε νοσοκομείο της πόλης, όμως η κατάστασή τους παραμένει άγνωστη.

«Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (...) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία», υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ», τόνισε ο ίδιος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες: Αυτές είναι οι 99 «πράσινες» σχολές εισαγωγής χωρίς εξετάσεις

Επίδομα παιδιού 2019 - ΟΠΕΚΑ: Πότε θα δοθεί η πρώτη δόση

Σχετικές ειδήσεις