ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Οι μηχανές του κρουαζιερόπλοιου σταμάτησαν επειδή δεν είχαν λιπαντικό (pics+vids)

Νορβηγία: Οι μηχανές του κρουαζιερόπλοιου σταμάτησαν επειδή δεν είχαν λιπαντικό (pics+vids)
Συγκλονιστικές εικόνες από την εκκένωση του Viking Sky
ASSOCIATED PRESS

Οι μηχανές του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Viking Sky που έμεινε ακυβέρνητο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, στα ανοιχτά της Νορβηγίας το Σάββατο (23/03/2019), έσβησαν επειδή το επίπεδο του λαδιού ήταν πολύ χαμηλό, ανακοίνωσε η Ναυτιλιακή Αρχή της χώρας.

Το Viking Sky, που μετέφερε περίπου 1.400 επιβάτες και πλήρωμα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου το Σάββατο ενώ έπλεε στη θάλασσα της Νορβηγίας. Και οι τέσσερις μηχανές του έσβησαν, ωστόσο το πλήρωμα κατάφερε τελικά να επανεκκινήσει τη μία από αυτές.

«Το συμπέρασμά μας είναι ότι η βλάβη στη μηχανή προκλήθηκε από τη χαμηλή πίεση του λαδιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ναυτιλιακής Αρχής.

Το επίπεδο του λιπαντικού λαδιού στις δεξαμενές ήταν εντός των προβλεπομένων ορίων, ωστόσο ήταν σχετικά χαμηλό όταν ξεκίνησε το πλοίο για να διαπλεύσει το Χουσταντβίκα, τη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε η βλάβη. Κατά πάσα πιθανότητα, από τα βίαια τραντάγματα λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατούσε, οι αντλίες που μεταφέρουν το λάδι σταμάτησαν να λειτουργούν.

Οι υπηρεσίες διάσωσης απομάκρυναν με ελικόπτερα 479 ανθρώπους τις πρώτες ώρες, αλλά την Κυριακή η τρικυμία κόπασε και μπόρεσαν να ρυμουλκήσουν το πλοίο σε λιμάνι.

Σημειώνεται ότι το κρουαζιερόπλοιο ναυπηγήθηκε το 2017 και ανήκει στην Viking Ocean Cruises.

Δείτε στη gallery φωτογραφίες από το «κρουαζιερόπλοιο του τρόμου»:

Τα βίντεο που κατέγραψαν επιβάτες του πλοίο προκαλούν σοκ: Άνθρωποι προσπαθούν να στερεωθούν, καθώς κάθονται σε καρέκλες ή πιάνονται από ογκώδη έπιπλα, την ώρα που όλα τα αντικείμενα πετάγονται από την μια άκρη στην άλλη. Φαίνονται μάλιστα και διάφορα αντικείμενα να πέφτουν πάνω σε επιβάτες!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Την ίδια στιγμή, βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν μαρτυρίες επιβατών του Viking Sky, που είδαν ξαφνικά ένα ταξίδι αναψυχής να μετατρέπεται σε εφιάλτη.

«Ολόκληρο το πλοίο ταλαντευόταν, ήταν πολύ άγριο», είπαν ο Ντέρεκ και η Έσθερ Μπράουν από το Χάμσαϊρ της Αγγλίας, που ήταν μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν πρώτοι από το ακυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο με τη βοήθεια ελικοπτέρου.

«Μερικοί επιβάτες χρειάστηκαν ράμματα, αρκετοί χτύπησαν και κόπηκαν, δύο έχουν σπασμένα πλευρά, ευτυχώς εμείς είμαστε καλά. Μας πήρε το ελικόπτερο από το κρουαζιερόπλοιο, κι αυτή ήταν πολύ τρομακτική εμπειρία», είπε ο κύριος Μπράουν στο BBC Radio 5 Live και πρόσθεσε: «Δεν είχα μπει ποτέ σε ελικόπτερο, οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί... Κατέβηκε ο διασώστης και μας πήρε και έκλεισα τα μάτια μου μέχρι να φτάσω στο ελικόπτερο. Ήταν 15 άτομα μαζί μου και φτάσαμε στη στεριά μετά από 20 λεπτά».

«Ένα κύμα ξαφνικά άνοιξε μια πόρτα ακριβώς από πίσω μας και ο χώρος γέμισε νερό... Πιστέψαμε πως "αυτό ήταν", ενώ και το γόνατό μου είχε τραυματιστεί. Φοβήθηκα, δεν έχω φοβηθεί περισσότερο ποτέ στη ζωή μου», λέει η Τζάνετ Τζέικομπ, μία από τους πρώτους επιβάτες που έφτασε με ελικόπτερο στο Μόλντε, ενώ περιέγραψε πως οι άνεμοι έμοιαζαν με τυφώνα την ώρα που έμπαινε στο ελικόπτερο.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, μετά μια μηχανική βλάβη, κι ενώ εκείνη την ώρα έπλεε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες σε μια περιοχή με επικίνδυνα νερά και πλήθος υφάλων στ' νοιχτά της περιοχής Μέρε ογκ Ρομσντάλ (στη δυτική Νορβηγία).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Mετά την επαναλειτουργία μιας από τις μηχανές του, το κρουαζιερόπλοιο κατάφερε να σταθεροποιηθεί ρίχνοντας άγκυρα σε περιοχή σχεδόν δύο χιλιόμετρα από την παραλία και οι αρχές ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου και μεταφοράς των επιβατών με πέντε ελικόπτερα.

Πηγή πληροφοριών και βίντεο: ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC, Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Προσοχή! Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, χαλάζι και κρύο

Χρήστος Σωτηρακόπουλος: Βαρύ πένθος για το γνωστό δημοσιογράφο - Πέθανε η γυναίκα του

Σχετικές ειδήσεις