ΚΟΣΜΟΣ

Πυρπολήθηκε ο 12ος βουδιστής μοναχός

Πυρπολήθηκε ο 12ος βουδιστής μοναχός

Το δωδέκατο περιστατικό αυτοπυρπόλησης στο Θιβέτ ανέφερε μια οργάνωση εξορίστων, καθώς ένας πρώην Θιβετιανός βουδιστής μοναχός προέβη σε αυτή την ακραία μορφή διαμαρτυρίας.

Ο Τενζίν Φουντσόνγκ αυτοπυρπολήθηκε στην νομαρχία Τσένγκντου, στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ, σύμφωνα με την οργάνωση "Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ", που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και επικαλέστηκε εξόριστους. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ενέργεια καταγράφεται στο οροπέδιο των Ιμαλαΐων.

Ο πρώην μοναχός επέζησε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Ήταν από το μοναστήρι Κάρμα στην πόλη Τσάμντο, σύμφωνα με την οργάνωση. Το συγκεκριμένο μοναστήρι έχει αποκλειστεί μετά από μια έκρηξη σε ένα κυβερνητικό κτήριο στην περιοχή, στα τέλη Οκτωβρίου.

Η εκδοχή της οργάνωσης δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, αφού δεν επιτρέπεται σε δημοσιογράφους να ταξιδέψουν στο Θιβέτ χωρίς κρατική άδεια. Η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχει οργανώσει κάποιο ταξίδι, όπως συνήθως κάνει μια φορά το χρόνο, για δημοσιογράφους φέτος.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» όσους αυτοπυρπολούνται και κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα, τον οποίο θεωρεί υποστηρικτή ενός βίαιου αποσχιστικού κινήματος, υπεύθυνο για αυτές τις ενέργειες.

Ο Δαλάι Λάμα δεν έχει τοποθετηθεί ρητά υπέρ ή εναντίον αυτών των αυτοπυρπολήσεων, πάντως έχει υποστηρίξει πως οι απελπιστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Θιβετιανοί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Κίνας, προκάλεσαν την έξαρσή τους.