ΚΟΣΜΟΣ

Τέταρτη ψηφοφορία ή εκλογές: Η απέλπιδα προσπάθεια της Μέι να σώσει το Brexit

Τέταρτη ψηφοφορία ή εκλογές: Η απέλπιδα προσπάθεια της Μέι να σώσει το Brexit
Ψάχνει τρόπους να σωθεί η Μέι

Την ώρα που βρετανικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να αποχωρήσει η Τερέζα Μέι, η ίδια η πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται πως εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να φέρει τη συμφωνία της για τέταρτη φορά στη βουλή, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη από τους νομοθέτες.

Μετά τη χτεσινή καταψήφιση της πρότασής της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και να εξασφαλιστεί η «επόμενη μέρα» της Βρετανίας.

Κάποιο «φως» μπορεί να διαφανεί στην κοινοβουλευτική συζήτηση της Δευτέρας, όταν και οι Βρετανοί νομοθέτες θα εξετάσουν και θα ψηφίσουν επί εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit.

Όπως γράφει το BBC, όμως, η βρετανική κυβέρνηση σκέφτεται να θέσει σε κατ’ αντιπαραβολή ψηφοφορία το πιο δημοφιλές εναλλακτικό σενάριο και την πρόταση της Τερέζα Μέι.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε την Τερέζα Μέι να αλλάξει την πρότασή της δραστικά ή να παραιτηθεί. Στην πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού αντιτίθεται σθεναρά και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο συνήθως στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι.

Το βασικό πρόβλημα είναι πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη καταφέρει να «κερδίσει» τους 34 συντηρητικούς αντάρτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το σχέδιο Μέι προβλέπει πολύ στενή συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τα «αγκάθια», πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στο BBC ότι η Μέι δεν σκοπεύει να το βάλει κάτω και πως οι προσπάθειές της να «κερδίσει» τους Βρετανούς νομοθέτες θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Μάλιστα, οι εν λόγω πηγές ισχυρίζονται πως οι προσπάθειες αυτές κινούνται «προς τη σωστή κατεύθυνση», δεδομένου ότι η κ. Μέι κατάφερε να μειώσει τη διαφορά από την προηγούμενη ψηφοφορία.

H βρετανική εφημερίδα The Guardian, που επίσης γράφει πως η Μέι επιθυμεί να ξαναφέρει τη συμφωνία της στη Βουλή, υποστηρίζει επίσης πως αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια και πως στη συνέχεια η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσανατολίζεται στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Η τρίτη καταψήφιση της συμφωνίας της Μέι προκάλεσε χτες έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία, με χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από το κοινοβούλιο απαιτώντας να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι βουλευτές που είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχονται απειλές από ακροδεξιούς.

Ημερομηνίες - κλειδιά

Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη Βρετανία και την εξέλιξη του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Δευτέρα, 1 Απριλίου: Οι Βρετανοί νομοθέτες θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit.

Τετάρτη, 3 Απριλίου: Ενδεχομένως να υπάρξει νέα ψηφοφορία εναλλακτικών προτάσεων

Τετάρτη, 10 Απριλίου: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθεί το Brexit

Παρασκευή , 12 Απριλίου: H ημέρα του Brexit, εάν η Βρετανία δεν ζητήσει από την Ε.Ε. να καθυστερήσει τη διαδικασία

The Telegraph: Η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί

Στο κύριο άρθρο της, η βρετανική συντηρητική εφημερίδα The Telegraph τονίζει πως η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά της.

«Πρέπει τώρα να δει - ή πρέπει να της πουν- ότι μολονότι μπορεί να συναντηθεί με την ΕΕ και να διαπραγματευτεί την παράταση του Brexit, αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει κατόπιν να αποχωρήσει, για χάρη του Brexit, του κόμματός της και της ίδιας της δημοκρατίας» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το άρθρο γνώμης της εφημερίδας,

Παραδοσιακά, η «The Telegraph» απευθύνεται στα στελέχη και τους υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, κάτι που κάνει την παρέμβαση αυτή ιδιαίτερα σημαντική.

Την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους κοινοβουλευτικούς των Τόρις ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού και της αρχηγού του κόμματος εάν η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη Συμφωνία

Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή της με την ΕΕ, που απεναντίας καταψηφίστηκε χθες, για τρίτη φορά.

Σχετικές ειδήσεις