ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Πανωλεθρία Ερντογάν - Έχασε και την Κωνσταντινούπολη μετά την Άγκυρα και τη Σμύρνη

Εκλογές Τουρκία: Πανωλεθρία Ερντογάν - Έχασε και την Κωνσταντινούπολη μετά την Άγκυρα και τη Σμύρνη
AP Photo

Εκλογές Τουρκία: Απόλυτη ανατροπή δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην ΤουρκίαΧάνει ο Ερντογάν τις εκλογές σε Σμύρνη και Άγκυρα - Χάνει όπως όλα δείχνουν και την Κωνσταντινούπολη μετά από μία μάχη - θρίλερ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πιθανόν έχασε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο.

«Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον (μητροπολιτικό) δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανήγγειλε ότι θα προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο υπουργείων και θεσμών ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να γίνει πιο δυναμικό κι ότι θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Τουρκίας να γίνει πιο ανθεκτική έναντι επιθέσεων.

«Από αύριο το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε», διαβεβαίωσε.

Ακόμη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει σκοπό να κάνει τη βόρεια Συρία ασφαλή, εξουδετερώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους Σύρους Κούρδους αντάρτες.

Η αντιπολίτευση πανηγυρίζει τη νίκη της στην Κωνσταντινούπολη

Νωρίτερα, ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης υποστήριξε ότι είναι «πολύ καθαρό» πως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επικράτησε στον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας.

«Ξέρω ότι κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη, είναι πολύ καθαρό», είπε ο υποψήφιος του CHP, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σε δημοσιογράφους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Νίκη του CHP στην Άγκυρα

Ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα προηγείται με σχετικά μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Μανσούρ Γιαβάς, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 50,89%, ενώ ο εκλεκτός του Ερντογάν, Μεχμέτ Οζασεκί, πρώην υπουργός και υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συγκεντρώνει ποσοστό 47,06%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 63,27%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Στην Σμύρνη δεν φαίνεται κάποια έκπληξη καθώς ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τουντς Σογιέρ προηγείται με 58% έναντι 38% του κυβερνητικού Νιχάτ Ζεϊμπέκι (AKP), με καταμετρημένο περίπου το 92% των ψήφων.

Ο Ερντογάν αναγνώρισε την ήττα του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε απόψε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα "ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα", χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει το δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.

Αυτές οι εκλογές ήταν δοκιμασία για τον Ερντογάν, ο οποίος ρίχθηκε στην προεκλογική μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να αποφύγει μια εκλογική ήττα του κόμματός του, καθώς η χώρα περνά οικονομικές δυσκολίες, κυρίως με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Η ήττα στην Άγκυρα, πολιτική πρωτεύουσα της Τουρκίας όπου έχει χτίσει ένα τεράστιο προεδρικό μέγαρο αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον Ερντογάν, ο οποίος είχε κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του, το AKP.

Νεκροί και σοβαρά επεισόδια

Οι εκλογές πάντως αμαυρώθηκαν από επεισόδια, στα νοτιοανατολικά και την Κωνσταντινούπολη.

Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας.

Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν – ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση – αφού δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.

Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις εκλογές στα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε όταν 15 άνδρες συνεπλάκησαν, σε μια φιλονικία μεταξύ υποψηφίων, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση – «βόμβα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζει από το 2022 την οδήγηση όπως την ξέραμε

Εξοικονομήστε χρήματα: Δείτε αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που δεν φαντάζεστε