ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο – Έκανε την πρώτη του πτήση (pics)

Αυτό είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο – Έκανε την πρώτη του πτήση (pics)
Associated Press

Το εντυπωσιακό αυτό αεροπλάνο βρέθηκε για πρώτη φορά στον αέρα!

Η αμερικανική εταιρεία Stratolaunch ήταν αυτή που ανακοίνωσε την πρώτη πτήση του αεροπλάνου στην έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το εκπέτασμα (άνοιγμα πτερύγων) του αεροσκάφους είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός Airbus A380.

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη του πτήση στη gallery που ακολουθεί:

Το αεροπλάνο αυτό, το οποίο κατασκευάστηκε από την εταιρεία αεροναυπηγικής μηχανικής Scaled Composites στην έρημο Μοχάβι έχει δύο ατράκτους και έξι κινητήρες Boeing 747.

Το μοντέλο Stratolaunch έχει μια ιδιαίτερη αποστολή. Δεν θα μεταφέρει επιβάτες αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα εκτόξευσης για πυραύλους που μεταφέρουν δορυφόρους.

Οι κατασκευαστές του, συγκεκριμένα, το προορίζουν για να μεταφέρει και να αφήνει σε ύψος έναν μικρό πύραυλο, η μηχανή του οποίου θα τίθεται τότε σε λειτουργία για να το οδηγήσει στο διάστημα, όπου θα θέτει σε τροχιά δορυφόρους. Πρόκειται για μια πιο ομαλή μέθοδο εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων από τις κλασικές εκτοξεύσεις πυραύλων, καθώς για να επιτευχθεί επαρκεί ένας μεγάλος διάδρομος απογείωσης.

Το αεροπλάνο Stratolaunch απογειώθηκε από το αεροδρόμιο και «διαστημοδρόμιο» της ερήμου Μοχάβι, στην Καλιφόρνια, στις 06:58 τοπική ώρα (16:58 ώρα Ελλάδος) το Σάββατο (13/04) και παρέμεινε στον αέρα για δυόμιση ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Μέχρι στιγμής το αεροπλάνο αυτό είχε κάνει μόνον δοκιμές τροχοδρόμησης.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος στην Αθήνα για το διαφαινόμενο «διαζύγιο» ΗΠΑ - Τουρκίας

Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Ζητά αποζημίωση - μαμούθ για το τροχαίο - «Έχω γίνει φυτό»