ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Χτίστηκε σε 2 αιώνες, κάηκε σε 65 λεπτά - Σοκάρουν οι εικόνες

Παναγία των Παρισίων: Χτίστηκε σε 2 αιώνες, κάηκε σε 65 λεπτά - Σοκάρουν οι εικόνες
Η «Πόλη του Φωτός» θρηνεί από το βράδυ της Δευτέρας
AP

Παναγία των Παρισίων: Το Παρίσι θρηνεί και μαζί του ολόκληρη η ανθρωπότητα, η οποία παρακολούθησε το βράδυ της Δευτέρας (15/04) ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία να τυλίγεται στις φλόγες.

Η Παναγία των Παρισίων, ο εμβληματικός ναός της Γαλλίας έχει καταστραφεί μερικώς και το μέλλον του κρίνεται αβέβαιο, καθώς είναι αδύνατον να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Εικόνες - σοκ από το εσωτερικό του ναού

Οι πρώτες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το εσωτερικό του επιβλητικού ναού σόκαραν ακόμα και τους πιο ψύχραιμους. Στάχτη, μαυρισμένοι τοίχοι, δεκάδες κειμήλια καμένα και μαύρος καπνός, αυτή είναι η εικόνα της Νοτρ Νταμ, μία ημέρα μετά την καταστροφή.

Δείτε τις εικόνες στη gallery:

Ανατριχιαστική περιγραφή: «Είναι όλα κατεστραμμένα, μόνο το άγαλμα της Μαρίας στέκει όρθιο»

Ο Φιλίπ Μαρσέ, ο γενικός βικάριος της αρχιεπισκοπής του Παρισιού ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μπήκαν στη Notre Dame, ενώ η φωτιά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο.

«Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού», λέει χαρακτηριστά.

«Αυτή η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν από 850 χρόνια, άντεξε πολέμους, άντεξε βομβαρδισμούς, άντεξε τα πάντα», αναφέρει ο Φιλίπ Μαρσέ που χειροτονήθηκε ιερέας στην Νότρ Νταμ πριν από 31 χρόνια.

«Μπαίνοντας τη νύκτα, την ώρα που μόλις άρχιζε να ελέγχεται η φωτιά και καθώς υπήρχαν ακόμη μεμονωμένες εστίες που συνέχιζαν να καίνε, η εικόνα ήταν εικόνα βομβαρδισμού», λέει.

«Στη αρχή όλα ήταν μαύρα και υπήρχε στο βάθος ο μεγάλος κίτρινος σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες. Ήταν εντυπωσιακό!», περιγράφει ο άνθρωπος που πέρασε όλη την νύκτα «στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

«Δεξιά του σταυρού αυτού, υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας... Είναι όρθια, υπάρχει ο σταυρός και η Παναγία, εκεί στην καρδιά της Νοτρ Νταμ».

Και στην μέση όλων αυτών, ένα παράταιρο αντικείμενο, «ένα ρομπότ που έριχνε νερό», λέει και συνεχίζει, «και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι που έπεφταν από την στέγη».

«Όλη τη νύκτα είδα να περνούν άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια. Κράτησα αυτήν την εικόνα: είναι το χάος, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας βγάλει νοκ άουτ».

Ωστόσο, η λέξη «κόλαση» δεν του φεύγει από το μυαλό και μιλά για την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά λίγη ώρα μετά το τέλος της λειτουργίας.

«Δεν είναι η Νοτρ Νταμ των καθολικών, είναι η Νοτρ Νταμ της Γαλλίας, η Νοτρ Νταμ του κόσμου. Η εκκλησία καίγεται και ο κόσμος ολόκληρος κλαίει».

Για τον γενικό βικάριο, «δεν είναι μία εκκλησία που καταστράφηκε, είναι το σύμβολο της ιστορίας της Γαλλίας και του Παρισιού». «Αυτή η εκκλησία είναι τόσο συμβολική. Μετράμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις εκκινώντας από την Νοτρ Νταμ, είναι ο ομφαλός του Παρισιού».

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, πρόκειται για κάτι περισσότερο από θαύμα, είναι ηρωισμός διότι θαύμα σημαίνει θεία επέμβαση», λέει. «Οι πυροσβέστες είναι ήρωες».

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, κανείς δεν ξέρει πού θα γίνουν οι προγραμματισμένες για σήμερα, για αύριο, για την Πέμπτη, την Παρασκευή...λειτουργίες. «Είναι σαν να πείραξαν την μητέρα μας...».

«Το κρεβάτι μου είναι εδώ. Αυτό το πρωινό, βρίσκομαι στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

Σε ασφαλές μέρος το «Ακάνθινο Στεφάνι» και ο χιτώνας

Τον απολογισμό της καταστροφής προσπαθούν να καταγράψουν οι Γάλλοι από το πρωί της Τρίτης, όταν έσβησαν και οι τελευταίες εστίες της φωτιάς.

Τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που διασώθηκαν μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να εκτιμηθεί η όποια ζημιά έχουν υποστεί και να αποκατασταθούν στο έπακρο.

Πρόκειται για τα έργα που είχαν ήδη μεταφερθεί στο δημαρχείο, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV. Όπως επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γκαλέτ, διοικητής της Πυροσβεστικής, τα έργα αυτά θα μεταφερθούν στο Λούβρο μέχρι αύριο.

Νωρίτερα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μέσω Twitter, είχε ευχαριστήσει όσους ανταποκρίθηκαν και σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με κίνδυνο της ζωής τους, προστάτεψαν τα αναντικατάστατα αντικείμενα στο εσωτερικό του ναού - μεταξύ αυτών και το «Ακάνθινο στεφάνι» που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού όσο βρισκόταν στον σταυρό.

«Το "Ακάνθινο Στεφάνι", ο χιτώνας του Σεντ Λουί και άλλα μεγαλειώδη έργα τέχνης βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος», έγραψε η Ινταλγκό.

Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, εξαγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας.

Δείτε το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, πριν από την καταστροφική πυρκαγιά:

Αναλυτικά τι σώθηκε και τι καταστράφηκε:

Σώθηκαν

Ο ακάνθινος στέφανος του Χριστού

Ο ακάνθινος στέφανος του Χριστού, από τα πιο πολύτιμα κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων.

Ο χιτώνας του Λουδοβίκου

Ο χιτώνας του Λουδοβίκου Θ΄ της Γαλλίας είναι ένα λινό ένδυμα το οποίο πιστεύεται ότι ανήκε στον μοναδικό Γάλλο βασιλιά που έγινε Άγιος. Στέφθηκε το 1226, συμμετείχε στην έβδομη σταυροφορία και πέθανε κατά τη διάρκεια της 8ης σταυροφορίας, το 1270. Αγιοποιήθηκε το 1297. Επίσης απέκτησε τον ακάνθινο στέφανο.

Τα δύο κωδωνοστάσια

Αποτελούσαν τις ψηλότερες κατασκευές στο Παρίσι πριν από την ολοκλήρωση του Πύργου του Άιφελ το 1889 και χτίστηκαν μεταξύ 1220 και 1240. Το ένα εξ αυτών είχε ανακατασκευαστεί τον 19ο αιώνα και κοσμείται από χάλκινα αγάλματα των δώδεκα Αποστόλων, μαζί με τα ζώα που τους συμβολίζουν.

Μεταξύ των θησαυρών που διεσώθησαν από την πυρκαγιά είναι επίσης ο βόρειος ρόδακας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Καταστράφηκαν ή αγνοείται η τύχη τους

Δεν είναι καθόλου γνωστό σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ρόδακες στα νότια και τα δυτικά του ναού.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το εκκλησιαστικό όργανο, με τους 8.000 σωλήνες που λειτουργούν καθένας σαν φλάουτο και το ύψος τους κυμαίνεται από τα 10 μέτρα έως έναν πόντο.

Δυστυχώς χθες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είδαν να καταρρέει ο πυργίσκος.

Η Νοτρ Νταμ πριν και μετά

Πολύ μεγάλα μέρη του εμβληματικού μνημείου γοτθικού ρυθμού, ηλικίας 850 ετών, καταστράφηκαν από τη φωτιά, ανάμεσά τους το εμβληματικό βέλος που κατέρρευσε όπως και η υπόλοιπη στέγη και το ρολόι στην πρόσοψη του ναού.

Μάλιστα, αν αντιπαραθέσει κανείς με τις φωτογραφίες του καμένου ναού με αυτές του μνημείου που είχαν τραβηχθεί τα προηγούμενα χρόνια, βλέπει ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής.

Δείτε την Παναγία των Παρισίων, όπως ήταν πριν την πυρκαγιά:

Η Νοτρ Νταμ στις φλόγες:

Δωρεά εκατομμυρίων για τις εργασίες αποκατάστασης

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, δεσμεύτηκε να δώσει 200 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων. Ο Αρνό είναι ένας από τους αρκετούς δισεκατομμυριούχους που δεσμεύτηκαν να δωρίσουν εκατομμύρια για να συνδράμουν στις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του κατεστραμμένου από τις φλόγες Καθεδρικού Ναού.

Ο όμιλος LVMH, που έχει σχεδόν 70 εταιρίες ανάμεσά τους οι Louis Vuitton, Christian Dior, Sephora, Fendi, Sephora, η σαμπάνια Dom Perignon ή ακόμη Hennessy-- αναφέρει επίσης ότι «θέτει στη διάθεση του κράτους και των αρμοδίων οργάνων όλα τα επιτελεία του --το δημιουργικό, το αρχιτεκτονικό, το οικονομικό-- για να βοηθήσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης από τη μια πλευρά, και της συλλογής χρημάτων από την άλλη».

Παράλληλα, η οικογένεια των Γάλλων βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, ανακοίνωσε από χθες βράδυ την αποδέσμευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσω της επενδυτικής του εταιρίας Artemis. «Η τραγωδία αυτή πλήττει όλους τους Γάλλους και εκτός αυτών όσους είναι προσηλωμένοι στις πνευματικές αξίες. Απέναντι σε ένα τέτοιο δράμα, ο καθένας εύχεται να αναγεννηθεί το ταχύτερο δυνατό αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανακοίνωσε ο 82χρονος πρόεδρός της Φρανσουά-Ανρί Πινό.

Ο όμιλος Kering -παλαιότερα Pinault-Printemps-Redoute (PPR)- είναι ο δεύτερος παγκοσμίως όμιλος ειδών πολυτελείας, μετά τον LVMH, και έχει μεταξύ άλλων τις μάρκες Gucci, Yves Saint Laurent, τα κοσμήματα Boucheron. Το 2018 κατέγραψε μεγάλη αύξηση των κερδών του με πωλήσεις που ανήλθαν στα 13,66 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρία Artemis είναι το ισχυρό σκέλος της αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο Φρανσουά Πινό, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Γαλλικής Επαγγελματικής Λίγκας Ποδοσφαίρου Ναταλί Μποΐ ντε λα Τουρ δεσμεύτηκε σήμερα ότι το γαλλικό ποδόσφαιρο «θα κινητοποιηθεί για να βοηθήσει οικονομικά» στην ανοικοδόμηση του ναού.

Διαβάστε επίσης:

Παναγία των Παρισίων: Tα συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων

Παναγία των Παρισίων: Η στιγμή της κατάρρευσης του καμπαναριού

Σχετικές ειδήσεις