ΚΟΣΜΟΣ

Το χαβά του ο Ακάρ: Σχεδιάζει πού θα εγκατασταθούν τα F-35 και οι S-400 στην Τουρκία

Το χαβά του ο Ακάρ: Σχεδιάζει πού θα εγκατασταθούν τα F-35 και οι S-400 στην Τουρκία
Ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία είναι υπό απειλή

Η προστασία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης θα είναι το πρώτο καθήκον των S400, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Χουλούσι Ακάρ ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν θα τοποθετηθούν στην κατεχόμενη Κύπρο και το Αιγαίο, λέγοντας ότι “τα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν εμβέλεια”.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια και είναι σημαντικές, προσθέτοντας ότι τόσο στον στρατιωτικό όσο και στους άλλους τομείς η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Για τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών ανέφερε ότι “αυτά τα προβλήματα δεν θα τα λύσουν άλλοι, εμείς θα τα λύσουμε”, αναφέροντας ότι “για τη λύση αυτών των προβλημάτων εργαζόμαστε αδιάκοπα. Την περίοδο που έχουμε μπροστά μας ελπίζουμε ότι κατά κάποιο τρόπο θα είναι δυνατόν να λυθούν τα προβλήματα αυτά”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι σημαντικό για τις σχέσεις των δύο χωρών ο αμοιβαίος διάλογος. “Μερικές φορές υπάρχουν σοβαρές παρεξηγήσεις. Πολλές φορές αυτές εξελίσσονται με φυσικό τρόπο άλλες υποσυνείδητα οδηγούν σε λάθος δρόμους. Κάποιες πληροφορίες μεταφέρονται λάθος. Πολιτικοί, γερουσιαστές μπορεί να μην γνωρίζουν τις λεπτομέρειες πολλών θεμάτων”.

Ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία είναι υπό απειλή και είναι πολύ φυσιολογικό να θέλει και να εργάζεται για ένα αντιαεροπορικό σύστημα.

“Αυτό είναι ένα ζήτημα κυριαρχικό, ανεξαρτησίας, ασφάλειας και άμυνας”, είπε ο Χουλούσι Ακάρ. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να διασυνδέεται το θέμα των S400 με εκείνο των F35.

“Εμείς λέμε ελάτε να συζητήσουμε και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται από τεχνικής απόψεως. Εμείς δεν θα τους εντάξουμε στο σύστημα του ΝΑΤΟ”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η πρόταση της Τουρκίας που δείχνει ότι δεν θα υπάρξει αλληλεπίδραση των S400 με τους F35, είναι στο τραπέζι των ΗΠΑ.

Για το πού θα τοποθετηθούν οι S400 ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “πιθανόν το καθήκον τους θα είναι η προστασία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, ενώ για τα F35 ανέφερε ότι θα τοποθετηθούν στη βάση τη Μαλάτιας.

Σε ερώτηση εάν είναι εναλλακτικές η κατεχόμενη Κύπρος και το Αιγαίο για την τοποθέτηση του αμυντικού συστήματος, ο Τούρκος Υπουργός είπε:

Τα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν μια εμβέλεια. Το ζήτημα είναι ζήτημα προτεραιότητας. Ας πούμε ότι βάλαμε σε σειρά προτεραιότητας από το 1 έως το 81. Το 1 είναι η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι πέραν αυτών μπορεί να επιλεγεί και μια βιομηχανική περιοχή.

Για την ημερομηνία παράδοσης των S400, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η τελευταία ημερομηνία στην οποία έγινε αναφορά από τη Ρωσία είναι ο Ιούνιος. “Ας μην το πούμε οριστικό αλλά έγινε αναφορά”, είπε.

Για τις συζητήσεις για φόρμουλες ότι ενδέχεται οι S400 να παραληφθούν αλλά να μην χρησιμοποιηθούν, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “αυτές είναι όλες επιλογές, ας δούμε τι θα φέρει η διαδικασία, όλοι μαζί θα το δούμε”.

Σε ερώτηση εάν στην ατζέντα υπάρχει το ενδεχόμενο πώλησής τους σε τρίτη χώρα, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε: “Είναι πολύ υποθετικό να απαντήσω σε τέτοια λεπτομέρεια, δεν υπάρχει τέτοιο δεδομένο. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε, έρχονται οι S400, έρχονται τα F35, εμείς θα συνεχίσουμε τη ζωή μας με αυτά”.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Τρόμος στην Αθήνα για το «διαζύγιο» ΗΠΑ - Τουρκίας

Αποστολάκης: Η Λάρισα μπορεί να γίνει η βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ

Σχετικές ειδήσεις