ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Βέλγιο

Συμφωνία για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Βέλγιο

Σε συμφωνία κατέληξαν οι πολιτικές δυνάμεις του Βελγίου για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση στη χώρα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει 13 υπουργούς και 6 υφυπουργούς υπό τον Ντι Ρουπό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga. Θα είναι μικρότερη από τη σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση (15 υπουργοί, 7 υφυπουργοί) και θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές, με τον υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Αναμένεται να τον διαδεχθεί ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Φλαμανδός χριστιανοδημοκράτης, Στέφεν Βανάκερε.

Η συμφωνία των έξι κομμάτων επήλθε έπειτα από 20ωρες διαπραγματεύσεις και αναμενόταν να επισημοποιηθεί απόψε, με τη νέα κυβέρνηση να ορκίζεται αύριο ενώπιον του βασιλιά Αλβέρτου Β'.

Στη νέα κυβέρνηση, κατά τα φαινόμενα, συμμετέχουν ισομερώς οι δύο γλωσσικές κοινότητες, αναλαμβάνοντας από επτά υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Ωστόσο, έντονη είναι η δυσπιστία του φλαμανδικού Τύπου προς τη νέα κυβέρνηση. Μόλις ο ένας στους τρεις Φλαμανδούς θεωρεί αξιόπιστο τον Ντι Ρουπό και λιγότερο από 14% πιστεύει πως θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την Φλάνδρα και την χώρα. Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στα μεγαλύτερα φλαμανδικά κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Σοσιαλιστές) επειδή αποδέχτηκαν την συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση η οποία δεν περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Φλάνδρας, τη Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, η οποία συχνά έχει κατηγορηθεί για λαϊκισμό και ξενοφοβία.