ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Το άγνωστο και επικίνδυνο σχέδιο αξίας εκατ. δολαρίων για την ανατροπή του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Το άγνωστο και επικίνδυνο σχέδιο αξίας εκατ. δολαρίων για την ανατροπή του Μαδούρο
Το σχέδιο προβλέπει αρχικά τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων πληροφοριών και στη συνέχεια την ανάπτυξη 4.000 με 5.000 μισθοφόρων
ASSOCIATED PRESS

Έναν ιδιωτικό στρατό ένοπλων μισθοφόρων, στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό, προτείνει ως «λύση στο αδιέξοδο» που έχει δημιουργηθεί στη Βενεζουέλα, ο ιδρυτής της αμφιλεγόμενης ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Blackwater, Έρικ Πρινς.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται τέσσερις διαφορετικές πηγές, τους τελευταίους μήνες ο Έρικ Πρινς είχε συνεχείς επαφές και ιδιωτικές συναντήσεις σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, για να προωθήσει το σχέδιό του, το οποίο βέβαια συνοδεύεται από επενδύσεις 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει αρχικά τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων πληροφοριών και στη συνέχεια την ανάπτυξη 4.000 με 5.000 μισθοφόρων στη Βενεζουέλα, για λογαριασμό του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, αναφέρουν δύο ανώνυμες πηγές στο Reuters.

Οι μισθοφόροι, κατά προτίμηση από την Κολομβία και άλλα κράτη της Νότιας Αμερικής, θα είναι διαθέσιμοι για «ένοπλες μάχες» και «επιχειρήσεις σταθεροποίησης».

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Blackwater, αυτό που χρειάζεται είναι ένα «δυναμικό γεγονός», επισημαίνει μία πηγή με καλή γνώση του σχεδίου, ώστε να καταφέρει ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό να πάρει την εξουσία από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό τον Ιανουάριο, αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας επικαλούμενος το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, καθώς ανακήρυξε την επανεκλογή του Μαδούρο στην προεδρία το 2018 μη νόμιμη.

Σενάριο αξίας εκατομμυρίων

Ο Έρικ Πρινς, από τον Ιανουάριο έψαχνε επενδυτές για μια τέτοια επιχείρηση μεταξύ πλούσιων εξόριστων Βενεζουελάνων. Σύμφωνα με δύο πηγές του Reuters, στόχος της Blackwater είναι να συγκεντρωθούν 40 εκατ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές. Επίσης, ο Πρινς στοχεύει να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση από τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας αξίας δισεκατομμυρίων, τα οποία είναι «παγωμένα» λόγω κυρώσεων στην πετρελαιοπαραγωγό και μέλος του OPEC χώρα.

Το σχέδιο, όμως χρειάζεται και πολιτική υποστήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση, την οποία προσπάθησε να εξασφαλίσει ο Πρινς, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, ένα πρόσωπο από το περιβάλλον της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα υποστηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Γκάρετ Μαρκί, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε από το Reuters, για το αν ο Πρινς τους έχει γνωστοποιήσει το σχέδιό του και αν η αμερικανική κυβέρνηση το μελετά.

Από την πλευρά του Γκουαϊδό, ο εκπρόσωπός του Έντουαρντ Ροντρίγκεζ δήλωσε στο Reuters ότι οι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας δεν έχουν συζητήσει για επιχειρήσεις ασφαλείας με τον Έρικ Πρινς. Ωστόσο, δεν απάντησε σε περαιτέρω ερωτήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Και η κυβέρνηση Μαδούρο, όμως, δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Αμερικανοί και Βενεζουελάνοι ειδικοί ασφαλείας, στους οποίους απευθύνθηκε το Reuters, χαρακτήρισαν το σχέδιο παρατραβηγμένο και δυνητικά επικίνδυνο, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει εμφύλιο πόλεμο. Ωστόσο, ένας Βενεζουελάνος εξόριστος ο οποίος πρόσκειται στην αντιπολίτευση, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως οι μισθοφόροι ίσως φανούν χρήσιμοι στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο καταρρεύσει, ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια της κυβέρνησης Γκουαϊδό, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα.

Το ενδιαφέρον του ιδρυτή της Blackwater για τη Βενεζουέλα, είχε επιβεβαιώσει το προηγούμενο διάστημα η διευθύντρια Ενημέρωσης Επενδυτών στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων του Πρινς, Λίτα Λέσεμ: «Όντως, έχει μια λύση για τη Βενεζουέλα, όπως προτείνει λύσεις και για πολλά άλλα μέρη» δήλωσε και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για αυτήν την πρόταση. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ιδρυτή της Blackwater, Μαρκ Κοέν, δήλωσε ότι ο Πρινς «δεν σχεδιάζει να υλοποιήσει μια επιχείρηση στη Βενεζουέλα» και αρνήθηκε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις του Reuters.

Το σχέδιο για τη Βενεζουέλα αποτελεί την τελευταία προσπάθεια του Έρικ Πρινς, σε μια μακρά εκστρατεία, να «ιδιωτικοποιηθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις» επισημαίνει το πρακτορείο. Ο πλούσιος γιος ενός μεγιστάνα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, έχει «τροφοδοτήσει» με μισθοφόρους τις εμπόλεμες ζώνες από την Κεντρική Ασία μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στο δεύτερο πόλεμο του Ιράκ, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ είχε αναθέσει στην Blackwater τη φύλαξη των επιχειρήσεων του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρντμεντ στο Ιράκ. Το 2007, μισθοφόροι της Blackwater σκότωσαν 17 Ιρακινούς αμάχους στη Βαγδάτη, μεταξύ των οποίων και παιδιά, προκαλώντας διεθνές κύμα οργής. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ένας από τους μισθοφόρους της καταδικάστηκε για φόνο και άλλοι τρεις για ανθρωποκτονία. Το συμβόλαιο της Blackwater με την αμερικανική κυβέρνηση έληξε και το 2010 ο Πρινς άλλαξε επωνυμία στην εταιρεία και την πούλησε.

Πρόσφατα, ίδρυσε ξανά μια εταιρεία με το όνομα Blackwater USA, η οποία εμπορεύεται πολεμικό υλικό. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Έρικ Πρινς προσπαθούσε να πείσει την κυβέρνηση Τραμπ, να αντικαταστήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν με ιδιωτικό στρατό της νέας Blackwater, χωρίς όμως επιτυχία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις