ΚΟΣΜΟΣ

Πέρασε του Ερντογάν: Ξανά εκλογές στην Κωνσταντινούπολη - Ιμάμογλου: «Ουδέν σχόλιον»

Πέρασε του Ερντογάν: Ξανά εκλογές στην Κωνσταντινούπολη - Ιμάμογλου: «Ουδέν σχόλιον»
Οι πρώτες αντιδράσεις
EUROKINISSI

Επίσημη ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου περιμένει ο Εκρέμ Ιμάμογλου για να σχολιάσει την απόφαση διεξαγωγής νέων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

 

Τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε σήμερα (06/05/2019), το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας. Το σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί από το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητώντας τη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές της 31ης Μαρτίου.

«Γνωρίζω ότι όλοι είναι περίεργοι για μια απόφαση που με αφορά. Έχω ακούσει διάφορα. Αλλά θα περιμένω την απόφαση, την επίσημη ανακοίνωση από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK)», είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε βίντεο που ανάρτησε σε λογαριασμούς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέλη του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK) δέχθηκαν την ένσταση που είχε καταθέσει το ΑΚP για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης με επτά ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, σύμφωνα το Anadolu. Η απόφαση για διεξαγωγή νέων εκλογών, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, έγινε με το σκεπτικό ότι κάποιοι ψηφολέκτες δεν ήταν δημόσιοι λειτουργοί.

Ημερομηνία διεξαγωγής των νέων δημοτικών εκλογών ορίστηκε η 23η Ιουνίου.

Αξιωματούχοι του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) δεν έχουν προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για την απόφαση ακύρωσης των δημοτικών εκλογών. Την απόφαση έκανε γνωστή εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP στο Συμβούλιο.

Μια «ξεκάθαρη δικτατορία» κατήγγειλε το κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου (YSK). «Είναι παράνομο να κερδίζεις ενάντια στο AKP», δήλωσε στο Τwitter ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ. «Αυτό το σύστημα που απορρίπτει τη βούληση του λαού και περιφρονεί τον νόμο δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε νόμιμο. Αυτό είναι ξεκάθαρη δικτατορία», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της επανάληψης των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Έπειτα από 17 ημέρες ενστάσεων και νέων καταμετρήσεων ο Εκρέμ Ιμάμογλου στις 17 Απριλίου ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου, μολονότι εκκρεμούσε αίτημα του AKP.

Σχετικές ειδήσεις