ΚΟΣΜΟΣ

Απειλή πολέμου από τους Τούρκους: Με τους S-400 θα κάνουμε το Αιγαίο «τουρκική λίμνη»

Απειλή πολέμου από τους Τούρκους: Με τους S-400 θα κάνουμε το Αιγαίο «τουρκική λίμνη»
«Η Τουρκία θα έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου» υποστηρίζει το δημοσίευμα

Μια παλιά δήλωση του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίσω από το 2011 φαίνεται πως θυμήθηκε η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Στο προκλητικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της υποστηρίζει ότι με την αγορά των S-400 το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα γίνουν «τουρκική λίμνη».

«Η Μεσόγειος είναι μία απέραντη τουρκική λίμνη!» είχε πει τότε ως Πρωθυπουργός ο Ερντογάν στους συμπατριώτες του δημοσιογράφους, μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής από τις Η.Π.Α. μετά από επίσημη επίσκεψη το 2011 και αυτό επαναφέρει η εφημερίδα με κεντρικό τίτλο «Γιατί η αγορά των S-400 προκαλεί πανικό στη Δύση».

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται πως με την εγκατάσταση των S-400 «τα σχέδια κατοχής της Ελλάδας τα οποία έχουν φτάσει μέχρι την ανέγερση στρατιωτικών φυλακίων και εγκαταστάσεων σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, θα καταρρεύσουν». Και προσθέτει ότι το σύστημα των πυραύλων S-400 θα μπορεί να ανιχνεύει όλα τα αεροσκάφη τη στιγμή που απογειώνονται και να «κλειδώνει» όλους τους στόχους. «Έτσι, η Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να απειλεί την Τουρκία με μαχητικά αεροσκάφη ή πυραύλους».

Περιγράφοντας προφανώς το μεγάλο όνειρο του Τούρκου προέδρου, η εφημερίδα υποστηρίζει πως με τους S-400 η Τουρκία θα έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, και επιπλέον θα είναι η κυρίαρχη χώρα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των πόρων φυσικού αερίου με τους πυραύλους που τοποθετούνται.

Σε μια λογική υπέρβαση, η Υeni Safak αναρωτιέται αν ο πανικός της δύσης και των ΗΠΑ για την εγκατάσταση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία οφείλεται σε σχέδια της Αμερικής να επιτεθούν με τα μαχητικά αεροπλάνα F-35 στην Τουρκία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Από τη στιγμή που οι δύο συστοιχίες των S-400, που η Τουρκία ετοιμάζεται να παραλάβει τον Ιούλιο, τοποθετηθούν η μία στη Σμύρνη και η άλλη στην Αντιόχεια, το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα καταστούν ‘’τουρκική λίμνη’’» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφορά γίνεται και στη Συρία, όπου με το αντιπυραυλικό σύστημα «θα εμποδίσουν τη δημιουργία ‘’διαδρόμου τρομοκρατίας’’ από τους Κούρδους της Συρίας (YPG)».