ΚΟΣΜΟΣ

Εκβιάζει τις Βρυξέλλες ο Ζάεφ: «Ορίστε ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών για ένταξη ή…»

Εκβιάζει τις Βρυξέλλες ο Ζάεφ: «Ορίστε ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών για ένταξη ή…»
AP images

Να ορίσει ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ καλεί τις Βρυξέλλες ο Ζόραν Ζάεφ, διαφορετικά -όπως λέει- η κυβέρνησή του κινδυνεύει να πέσει.

Με κάποια κράτη μέλη να είναι αντίθετα με την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, στα Σκόπια έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται οι συνέπειες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι καθυστερήσεις ανοίγουν τον δρόμο για τους εθνικιστές αλλά και τις φιλορωσικές δυνάμεις να κυριαρχήσουν στα Βαλκάνια. Το πρακτορείο επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο από τα Σκόπια.

Με το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος να παίρνει το πράσινο φως για να ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, πλέον εκείνο που μένει είναι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για την ΕΕ. Από την Κομισιόν σχολιάζεται πως έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η τελική όμως απόφαση είναι των κρατών μελών.

«Αν δεν οριστεί ημερομηνία τότε το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να πέσει» είπε ο Ζάεφ συμπληρώνοντας πως «αν πάμε σε εκλογές η οικονομία θα σταματήσει».

Κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία εκτιμούν πως είναι πρόωρη η όποια συζήτηση σε αυτή τη φάση. Άλλες, όπως η Ισπανία και η Εσθονία είναι επίσης επιφυλακτικές.

Ακόμα και η Γερμανία που είναι θετική σε μια τέτοια προοπτική, δεν τοποθετείται προς ώρας περιμένοντας την ψηφοφορία στο εθνικό κοινοβούλιο.

Μια πιθανή απογοήτευση από την ΕΕ θα δώσει χώρο «στους πολίτες που στηρίζουν τον εθνικισμό και αυτό δεν είναι καλό. Ούτε για τη χώρα ούτε για το έθνος» συμπληρώνει ο Ζάεφ.

Διαβάστε επίσης:

Συγκίνηση για τον Μίκαελ Σουμάχερ: Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την υγεία του (pics)

Λάρισα: «Πάγωσε» το αίμα της όταν βγήκε στην αυλή - Έτρεχε να σωθεί με αυτό που είδε